3 iunie 10:42 PM

Abonare la google news

Josep Borrell: UE va impune a treia rundă de sancţiuni contra regimului militar din Myanmar

Uniunea Europeană va impune în zilele următoare un nou set de sancţiuni împotriva regimului militar din Myanmar şi intereselor sale economice, a anunţat joi, la Jakarta, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează Reuters.

”Va exista a treia rundă de sancţiuni care va fi aprobată în zilele următoare şi care va viza personalul juntei şi de asemenea entitatea ce reprezintă interesele economice ale armatei”, a declarat Borrell după ce s-a întâlnit cu şefii diplomaţiilor din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Oficialul european i-a transmis reprezentantului Myanmarului: ”Puneţi capăt reprimării şi reveniţi la un comportament politic normal prin alegeri libere şi corecte”, scrie Agerpres.ro.

El a adăugat că doreşte ca ASEAN să conducă în continuare eforturile globale pentru reinstaurarea stabilităţii şi a democraţiei în Myanmar, deşi acest for regional a fost criticat de organizaţiile pentru drepturile omului, de opozanţi ai juntei şi de experţi pentru lentoarea acţiunilor sale.

Armata birmană a preluat controlul în Myanmar pe 1 februarie şi a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violenţă împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011. Armata şi-a justificat lovitura de stat acuzând Liga Naţională pentru Democraţie, partidul lui Aung San Suu Kyi, de obţinerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot manipulat, deşi comisia electorală a respins iniţial plângerile regimului militar.

În luna aprilie, Uniunea Europeană a decis sancţionarea a zece membri ai regimului militar aflat la conducere în Myanmar şi a două companii care îl finanţează, pentru a condamna reprimarea violentă a manifestanţilor pro-democraţie, au anunţat surse diplomatice europene. Sancţiunile europene au constat într-o interdicţie de deplasare sau de tranzitare în UE şi în îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, a fost interzisă orice finanţare din UE a companiilor vizate.

Cele două companii sancţionate sunt Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL) şi Myanmar Economic Corporation (MEC), considerate drept surse de finanţare pentru junta care a preluat puterea la 1 februarie.

Principiul acestor noi sancţiuni a fost convenit la 22 martie, atunci când miniştrii europeni i-au sancţionat pe liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, nouă comandanţi de rang înalt ai armatei, precum şi pe preşedintele comisiei electorale.

Citeste articolul pe Stiripesurse