joi 11 noiembrie 12:51 PM

Abonare la google news

Izbucnește un nou scandal de dopaj în fotbal: „Aveam substanțe interzise în mine sută la sută”


Fotbalul se luptă de ani de zile cu diverse probleme majore. Dintre acestea, rasismul, aranjarea meciurilor sau dopajul sunt printre cele mai grave și cele „la modă”. Agențiile internaționale care luptă împotriva lor caută soluții pentru a contracara astfel de evenimente neplăcute pentru „sportul-rege”, pe viitor.


„Aveam substanțe interzise în mine”

Sportivii caută întotdeauna perfecțiunea în ceea ce practică, iar, de multe ori, aceștia apelează, voit sau nu, la consumul de substanțe sau pastile interzise, pentru a-și spori performanțele pe teren.

Dopajul are loc, frecvent, și la cel mai înalt nivel, acolo unde presiunea jocului, dar și a banilor este foarte mare. Garra Dembele, fotbalist de origine franceză, legitimat la echipe precum Levski Sofia (Bulgaria) sau Freiburg (Germania) a vorbit despre perioada în care a fost forțat să se dopeze.

În Bulgaria, când terminam meciurile de Europa League, ne dădeau să bem niște ceaiuri din plante. Chiar la finalul meciurilor, luam substanțe de care nu știam sigur ce sunt. În Germania, când evoluam la Freiburg (n.r. – echipă care a evoluat constant în Bundesliga, în ultimii ani), aveam în mine substanțe interzise. Eram dopat cu hormoni. În Germania, aveam o cutiuță care avea numărul meu, 11, pe ea. Conținea 10 pastile pe care trebuie să le iau după antrenamente. Habar nu aveam ce sunt” a declarat acesta pentru L’Equipe.

Mai mult, el a declarat că nu avea cum să se opună acestora, în caz contrar, ar fi avut de suferit consecințe.

Nu aveam de ales, trebuia să le iau, altfel eram amendat. După jocuri, în weekenduri, controlul antidoping venea mereu la mine, dar nu se găsea nimic în probele de urină. De la televizor, sportul pare altfel, dar când faci parte din el, e complicat”.

Cazuri de dopaj și în România

Ultimele cazuri care includ dopajul în România au avut loc la Astra Giurgiu. Jucătorii Kehinde Fatai, Takayuki Seto și Alexandru Ioniță II sunt ultimii fotbaliști care au fost prinși dopați și care au fost suspendați din circuitul fotbalistic. Aceștia au revenit și în prezent evoluează în prima sau a doua ligă din țară. Takayuki Seto este pe primul loc în liga a 2-a, cu Petrolul Ploiești, Fatai s-a transferat la FC Argeș, pe când Alexandru Ioniță II a revenit la Rapid, echipa care l-a lansat în fotbalul mare.

Aceștia făceau perfuzii la o clinică privată din București, dar substanțele folosite erau interzise. Au fost făcute fotografii, care, ulterior au fost preluate de către ANAD (Agenția Națională Anti-Doping), prin intermediul social media. Aceștia au fost suspendați din activitatea fotbalistică. Ioniță și Fatai au primit un an, pe când Seto opt luni.

 

Playsport.ro