Abonare la google news

Iranul nu va transmite AIEA imagini de la siturile sale nucleare

Preşedintele parlamentului iranian a declarat – duminică – că Teheranul nu va transmite niciodată Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) imaginile din interiorul unor situri nucleare ale sale, întrucât acordul de supraveghere a activităţilor sale nucleare încheiat în februarie a expirat, potrivit Reuters.

„Acordul a expirat. Niciuna din informaţiile înregistrate nu va fi dată vreodată AIEA, datele şi imaginile vor rămâne în posesia Iranului”, a declarat Mohamed Baqer Qalibaf.
Teheranul şi AIEA au încheiat la sfârşitul lunii februarie un acord de supraveghere a activităţilor nucleare ale Iranului pentru o perioadă de trei luni. El a fost apoi prelungit cu o lună, adică până la 24 iunie.

Acest anunţ ar putea complica şi mai mult discuţiile dintre Iran şi cele şase mari puteri pentru relansarea acordului nuclear din 2015. În urmă cu trei ani, preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acest pact şi a reinstituit sancţiuni severe împotriva Teheranului. Iranul a reacţionat prin încălcarea mai multor restricţii conţinute în acordul cu privire la programul său nuclear.

Vineri, AIEA a cerut un răspuns imediat Iranului cu privire la prelungirea acordului de monitorizare, ceea ce a determinat un emisar iranian să reacţioneze că Teheranul nu are obligaţia de a oferi un răspuns.

Consiliul suprem naţional de securitate al ţării va decide dacă va reînnoi acordul de monitorizare numai după expirarea acestuia, indicase miercuri Teheranul.

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmase vineri că orice refuz al Iranului de a prelungi acordul de monitorizare va constitui o „serioasă preocupare” pentru negocieri mai largi.

Părţile implicate în convorbirile pentru relansarea acordului nuclear, care au început în aprilie la Viena, au declarat că există încă probleme majore de rezolvat înainte ca acordul nuclear să poată fi restabilit.

Citeste articolul pe Stiripesurse