Abonare la google news

Ion Cristoiu: Reacția furibundă a Sistemului la transparentizarea Pandemiei

Ion Cristoiu are o reacţie de ultimă oră la acţiunile lui Vlad Voiculescu. Cel din urmă a publicat listele cu persoanele care s-au vaccinat. Redăm, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu:

Scandalul numit deja al datelor privind Pandemia și vaccinarea, în care s-au confruntat nevoia de transparență și nevoia de secretomanie, a atras atenția asupra unei aberații a ultimilor ani.
Într-un comentariu din Evenimentul zilei (un câştig pentru ziar prezența lui Sorin Roșca Stănescu în calitate de analist politic) Sorin Roșca Stănescu semnalează această aberație a moment istoric actual. E vorba – scrie Sorin Roșca Stănescu, întreprinzând și o radiografie a cazului – de secretomania imposibilă, incredibilă, halucinantă care învăluie o instituție a României de azi – Grupul de Comunicare Strategică. Acest grup este responsabil de manipulările din Pandemie, de toate deciziile care au restricționat în chip abuziv libertățile individuale, de panică la nivel de teroare creată în timpul stării de urgență.

Suntem în România anului 2021, o țară membră a Uniunii Europene, membră a NATO, presupus democratică după 30 de ani de orbecăire prin hățișul tranziției. O țară democratică presupune, mai mult, cere în chip definitoriu, transparența tuturor instituțiilor din cadrul statului, inclusiv a Serviciilor Secrete. Acestea diferă de Serviciile Secrete poreclite ca fiind de poliție politică din dictaturi tocmai prin transparență. Firește o transparență care nu are cum să meargă până la capăt. Există zone în care Serviciu Secret al unui regim democratic își păstrează pentru sine informațiile, dar în mare parte activitatea serviciilor secrete în democrație e supusă regimului transparenței.

Grupul de Comunicare Strategică este cea mai secretă, dacă se poate spune așa, instituție din România și chiar și din Uniunea Europeană. Secretă ca structură, secretă ca decizii, secretă ca proceduri, secretă mai ales în materie de componență. Ca orice instituție secretă de o – repet – secretomanie incredibilă într-un regim democratic, acest Grup de Comunicare Strategică a dat naștere la zvonuri, la fake-news-uri, la bănuieli, la suspiciuni. Oricum, nici Serviciul Român de Informații și nici Serviciul de Informații Externe nu sunt atât de secrete în ceea ce privește, să spunem, componența. Știm de exemplu componența și chiar CV-urile celor care conduc Serviciul Român de Informații și a celor care conduc Serviciul de Informații Externe.

Așa cum arată Sorin Roșca Stănescu, nici măcar partenerii de guvernare ai PNL, deci membrii ai coaliției majoritare, demnitari în Guvernul Florin Cîțu n-au putut afla, oricât s-au străduit din punct de vedere oficial, componența acestui grup de persoane și cu ce se ocupă, care sunt procedurile cărora li se supun. A eșuat Vlad Voiculescu, a eșuat Dragoș Cătălin Teniță, vicepreședintele grupului de deputați USR. Acesta a făcut o interpelare în parlament în legătură cu Grupul de Comunicare Strategică și n-a primit nici un răspuns.

Sorin Roșca Stănescu avansează o ipoteză – care trebuie luată în seamă. Și anume că în spatele acestui grup se ascund oameni din Serviciile Secrete ale României, din instituțiile de forță, care prin intermediul Grupului au condus și au și conduc practic țara în Pandemie. Deși Sorin Roșca Stănescu n-o spune, eu cred că e vorba de o înlocuire a Binomului SRI-DNA cu Grupul de Comunicare Strategică, așa cum Luptă împotriva corupției a fost înlocuită cu Lupta împotriva pandemiei.

Așadar, prin intermediul Grupului, Sistemul instituțiilor de forță a condus și conduce România. Datele pe județe ale infectărilor, ale internărilor de Covid 19, ale celor de la AŢI, ale morților, date publicității ar fi făcut imposibilă manipularea țării prin intermediul Grupului. Grupul de Comunicare strategică oferă cetățenilor doar datele la nivel național. Orice altă informație este refuzată. Și dacă orice dată la nivel județean sau ţinând de procesul alcătuirii Comunicatelor nu sunt la dispoziția presei, a ONG-urilor, a opiniei publice, în general, datele reale pot fi falsificate de Grup în așa fel încât, alături de manipularea făcută de cioclii Apocaliptici în frunte cu Raed Arafat, să poată fi justificată orice încălcare a drepturilor omului.

Mai ales în ultima vreme, după ce s-a decis stabilirea pe județe a restricțiilor în funcție de numărul de infectări, refuzul de a oferi date defalcate pe județe a transformat Pandemia într-un mijloc de distribuire de favoruri politice de la Centru. Numărul de infectări determină restricțiile. Numărul de infectări depinde însă de numărul de teste. Cum datele pe județe sunt refuzate, opinia publică nu știe de ce un județ beneficiază de libertatea dată de culoarea verde și un altul de restricțiile date de culoarea roșie. Numai că numărul mic de infectări depinde de numărul de teste. Așa s-a făcut că în secret județele cu baroni locali puternici și-au permis să nu facă teste și astfel să câştige capital politic, în timp ce alte județe, obligate să facă teste, au generat pierderi de capital politic.

Secretomania Grupului de comunicare strategică își are temeiul în folosirea Pandemiei pentru a conduce țara din umbră.
Așa se explică proporțiile enorme luate de un fapt în aparență minor.

Pe 4 martie 2021, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu publică toate datele legate de testarea Covid pe județe și incidența în fiecare localitate.
O măsură firească, banală, aș zice, într-o democrație definită prin transparență. Această Măsură stârneşte un scandal de proporții. Premierul României cere pe 8 martie 2021 Corpului de Control să verifice dacă Ministerul Sănătății a respectat procedurile privind datele Covid.
Repet, Vlad Voiculescu n-a făcut altceva decât să aplice la Pandemie legile transparenței.

În loc să-l felicite, premierul îi trimite pe cap Corpul de Control. Informații ulterioare arată că Florin Cîțu a făcut prostia asta la presiunea Instituțiilor de forță. Acestea au invocat, în stil de Švejk, păstrarea secretului militar.
În realitate, ele au reacționat furibund pentru că secretomania a fost instrumentul cu care au condus țara în Pandemie.

Citeste articolul pe BZI