Ion Cristoiu: Eu nu văd în întâmplarea cu ochelarii nimic ciocoiesc din partea lui Dan Bârna

 

Ion Cristoiu scrie, pe blogul său despre nouă revoluţie mondială. Trecerea de la cărbune şi petrol la energiile verzi ar trebui să aducă şi în România o prioritizare a acestui lucru. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu pe propriul blog:

Intervenind la ZF Power Summit ʼ21, dezbatere organizată de Ziarul financiar, Frans Timmermans, Executive Vice President Green Deal al Comisiei Europene, a folosit Criza din Valea Jiului pentru a avertiza România că trebuie să ia în serios trecerea de la exploatarea cărbunelui la exploatarea energiei verzi. Oficialul european, care răspunde de Green Deal, a declarat că „nu există viitor pentru industria cărbunelui. Prin urmare România trebuie să-și asume ca Proiect de țară, trecerea de la situația actuală spre energiile regenerabile, în care faza intermediară va fi gazul natural”.

De ceva vreme n-am încetat să semnalez pe cristoiublog.ro și în intervențiile tv că actuala conducere a țării, în frunte cu Klaus Iohannis, trebuie să înceapă în forță pregătirea României pentru înscrierea în Noua Revoluție industrială a omenirii:
Trecerea de pe cărbune și petrol pe energie verde.

Venirea lui Joe Biden la Casa Albă a dat un impuls hotărâtor industriei bazate pe energie verde în detrimentul industriei bazate pe petrol.
Texasul lui Trump e lăsat în urmă de California lui Joe Biden.

Știind cât de dramatică poate fi pentru o țară că România pierderea trenului în materie de Intrare în Veac (tren nu numai că metaforă, dar și ca realitate, trenul luând locul în viitor camioanelor și chiar avioanelor, pentru că folosește energia electrică dată de hidrocentrale), am vrut să văd cum e prezent în spațiul nostru public avertismentul lui Frans Timmermans.
Cu mici excepții, declarația, deși legată de criza din Valea Jiului, n-a fost reprodusă de site-uri și televiziuni.
De dezbateri nici vorbă.
Nici vorbă de vreo reacție a unui politician român, atât de la Putere, cât și din Opoziție, la această declarație.

Citeste si:  Ion Cristoiu: Măsurile anunțate de Guvern sunt tăieri în genul cârpelii

Căutarea știrii despre avertismentul lui Frans Timmermans m-a făcut să parcurg întreaga presă a zilei de marți, 23 februarie 2021. Prea multe lucruri despre avertisment n-am găsit. Multe site-uri au consemnat sec declarația oficialului european la dezbaterea organizată de Ziarul Financiar, dar, cu excepția site-ului Radio Europa Liberă, nici o publicație n-a comentat-o și nu a făcut din ea un eveniment.
Avertismentul lui Frans Timmermans că în România cărbunele nu mai are viitor n-a fost un eveniment.

A fost un eveniment și încă unul de proporții o întâmplare care a avut loc luni, 22 februarie 2021 în ședința Camerei Deputaților, dedicată Orei premierului. De fapt, evenimentul n-a fost dat de întâmplarea propriu-zisă, ci de un clip făcut la această ședință, devenit viral pe Internet. Am întâlnit prima dată clipul cu pricină pe pagina de Facebook a PSD, prefațat de titlul Bârnă, ciocoi de tip nou.

La un asemenea titlu, am izbucnit în râs. Ciocoismul a fost în postdecembrism apanajul PSD. Un asemenea titlu s-a întâlnit de zeci de ori în ultimii 30 de ani la clipuri, reportaje și fotografii surprinzând baroni locali și centrali ai PSD. De aceea am râs. Că mă confruntam cu aplicarea în viață a zicalei Râde ciob de oală spartă. După râs, am încercat o nedumerire. Dan Bârna ciocoi?! Îl știu cât de cât pe Dan Bârna. Nu mi-e simpatic, mai ales de când a dovedit, într-o chestiune ţinând de un interviu video pe care i l-am luat, lipsă de minimă bărbăție. Dan Bârna poate avea toate defectele din lume. Că e nesărat, de exemplu. Nu e însă ciocoi. Bag mâna în foc pentru asta.

Citeste si:  Carmen Iohannis, apariție de senzație de Crăciun. Cum s-a îmbrăcat soția președintelui: a atras toate privirile

Am văzut apoi clipul.
Desprins din filmarea realizată de Camera Deputaților clipul descrie următoarea întâmplare:
În timp ce la tribună vorbește Marcel Ciolacu, Dan Bârnă, ca vicepremier, se află în banca guvernamentală, lingă premier.
Putem vorbi de o situație care obligă la o anume înțepenire oficială.

Aşezându-şi ochelarii pe aparatul de vot, aceștia au căzut pe podele. Nu era momentul că Dan Bârna să se ridice de pe scaun, să ajungă la capătul culoarului, să-și ia ochelarii de jos și să se întoarcă. Ar fi fost un tărăboi prea mare pentru o cauză atât de mică. În plus s-ar fi creat un moment de tulburare a discursului lui Marcel Ciolacu. Întreaga sală ar fi devenit atentă la Dan Bârnă, urmărit de camerele de televiziuni în transmisie directă cum se întoarce cu fundul către telespectatori pentru a-și ridica ochelarii. Dan Bârna nu se mișcă de pe scaun. Așa cum cere protocolul de la un locatar al băncii guvernamentale. La intervenția colegei de alături, cineva din rândurile din spate, care se poate mișca în voie, pentru că nu stă pe banca Guvernului, vine până la locul ochelarilor, îi ridică și îi dă lui Dan Bârna.

Cum dracu a putut stârni atâta tărăboi politico-mediatic o astfel de întâmplare de o banalitate dezarmantă?
Unui tip aflat în ceea ce ar putea fi un prezidiu îi cad ochelarii.
Tipul nu se poate mișca din prezidiu fără a produce prin asta un eveniment nedorit.
Cineva din jur îi ridică ochelarii și îi dă.
A fost în gestul celui care a luat ochelarii ceva slugarnic, umilitor? Sunt unul dintre oamenii cu o sensibilitate bolnăvicioasă la umilirea celuilalt.

Citeste si:  Un irlandez a creat ochelarii care te ajută să vezi în spate. Cât costă o pereche

În cazul de față n-a fost nimic umilitor. Și eu în locul consilierului, dacă aș fi văzut că lui Dan Bârna i-au căzut ochelarii, dându-mi seama că n-are cum să și-i ia, dacă m-aș fi putut mișca mai ușor decât vicepremierul, i-aș fi cules ochelarii de pe jos. Și nu pentru că văd în el un Șef, ci pentru că îi pot da o mina de ajutor.

E limpede că Dan Bârna s-a comportat absolut corect. I-au căzut ochelarii, nu putea să meargă să-i ia, a venit cineva, care se putea mișca, i-a luat de jos și i-a dat. Nu văd nici măcar interesantul în această întâmplare. Dacă, de exemplu, se mișca de la locul ei colega și aplecându-se i se vedeau chiloții, da, mai puteam vorbi de o întâmplare stânjenitoare. Pentru Dan Bârnă, pentru că a lăsat o femeie să-l slugărească. Pentru colegă, deoarece i s-au văzut chiloții!
Un fapt de viață care nu justifică isteria politico-mediatică iscată, dar mai ales campania de acuzare a lui Dan Bârna ca fiind creatorul unei scene Stăpîn-Slugă.

Eu înțeleg că presa, în marea ei parte, atât cea pro PNL, cât și cea pro PSD, și-a făcut un scop din a compromite USRPLUS cu orice preț. De aici exagerările penibile ale certurilor din USRPLUS, vânarea miniștrilor USRPLUS, cultivarea supăraților pe conducere.
Dar să angajezi o întreagă campanie de acuzare a lui Dan Bârna de comportament ciocoiesc prin transformarea unui fleac într-un eveniment politic major asta chiar că nu înțeleg.

Sursa: BZI

 3 total views