Abonare la google news

Ioan Niculae riscă până la 12 ani de închisoare în Dosarul Interagro

Ioan Niculae riscă ani de închisoare în dosarul Interagro. Procurorul DNA a cerut miercuri o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și la spălarea banilor, imputate omului de afaceri Ioan Niculae.

Potrivit G4Media.ro, asta înseamnă o pedeapsă ce poate ajunge până la 12 ani, raportată la Codul Penal anterior.

În schimb, apărătorul lui Ioan Niculae a cerut pentru clientul său achitare sau rejudecare, mai scrie G4Media.ro.

Ioan Niculae nu a fost prezent în sală la acest termen. Avocatul său a declarat că omul de afaceri este internat într-o clinică din Milano, Italia, unde s-ar reface după infectarea cu COVID- 19.

Citeşte şi: Ioan Niculae s-a infectat cu coronavirus. Milionarul este internat în stare gravă la Spitalul Victor Babeş

În primă instanţă, omul de afaceri Ioan Niculae a primit o condamnare la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Decizia magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, din 2018, a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.

Procurorii DNA au susținut, în rechizitoriul întocmit, că în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În baza acestui contract, ar fi fost înregistrate în contabilitatea firmei Interagro SA, operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat.

Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.

Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.

De asemenea, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, ar fi inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, a suspectului Said Baaklini și a unei alte persoane, a unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Acest lucru ar fi adus un beneficiu direct firmei Interagro de circa 600.000.000 euro, reprezentat de vânzarea îngrășămintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.

Sursa: RomaniaTV