INSP, anunț teribil: “Tulpina COVID-19 din Marea Britanie circulă deja în jumătate din județele țării și poate cuprinde toată România!”

Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) anunță că tulpina B.1.1.7, mutația virusului SARS-CoV-2, este prezentă, deja, în jumătate din județele țării, existând o probabilitate mare ca tulpina COVID-19 din Marea Britanie să cuprindă întreg teritoriul României.

INSP mai precizează că, având în vedere situația actuală, sunt necesare eforturi comune, iar DSP și CNSCBT să primească rapid rezultatele în așa fel încât anchetele epidemiologice să poată fi demarate la momentul oportun.

Varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite dn UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, se arată în raportul INSP.

Citeste si:  O nouă confruntare franco-americană în România pe achiziții strategice: Ministerul de Interne pune la bătaie 300 de milioane de euro pentru elicoptere utilitare

136 de cazuri de infecție cu tulpina COVID-19 din Marea Britanie, pe teritoriul României

Până în prezent, în România, au fost confirmate 136 de cazuri de infectare cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie. Persoanele care cu contractat mutația virusului provin din București (80 de cazuri), județul Timiș (11 cazuri), județul Cluj (9 cazuri), județul Ilfov (5 cazuri), județul Suceava (5 cazuri), județul Botoșani (4 cazuri), județul Vâlcea (4 cazuri), județul Galați (2 cazuri), județul Caraș-Severin (2 cazuri), județul Argeș (2 cazuri), județul Gorj (2 cazuri) și din județele Giurgiu, Constanța, Mureș, Covasna, Hunedoara, Vrancea, Vaslui, Prahova, Brăila și Bihor (câte 1 caz).

Citeste si:  Marian Godină, reacții adverse după ce s-a vaccinat împotriva COVID-19. Simptomele l-au ținut treaz toată noapte

Răzvan Cherecheș: „Valul trei al pandemiei nu ar fi putut fi evitat!”

Expert în sănătate publică, Răzvan Cherecheș atrage atenția că cel de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 nu poate fi evitat, având în vedere apariția noilor tulpini are virusului. Totuși, acesta este mulțumit că vaccinurile aprobate până în prezent funcționează pe tulpina britanică și au eficacitate bună.

Tulpina britanică este semnificativ mai infecțioasă ca restul tulpinilor care circulă în România și, deși simptomele sunt similare cu simptomele celorlalte tulpini – deci nu sunt mai grave, infectând mai mulți oameni, mai mulți oameni au șansa să ajungă la Terapie Intensivă și, implicit, să aibă nevoie de servicii specializate, dincolo de capacitatea pe care le are sistemul nostru. Din fericire, studiile au demonstrat că toate cele trei vaccinuri disponibile – Pfizer, Moderna și AstraZeneca – funcționează pe tulpina britanică și au eficacitate bună. Nu cred că s-ar fi putut evita valul următor pentru că această mutație care a apărut nu a avut nicio legătură cu acțiunile oamenilor”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Citeste si:  Unul dintre supraviețuitorii Trenurilor Morții din timpul Holocaustului a murit, după ce s-a infectat cu COVID-19

Sursa: Gandul

 3 total views