Abonare la google news

INSP: 385 de infectări cu tulpinile mutante ale coronavirusului depistate în România. Varianta britanică circulă intens în comunitate

385 de infectări cu tulpinile britanică, braziliană și sud-africană ale coronavirusului au fost depistate până în prezent în România, din 849 de secvențieri. Acestea sunt distribuite în 62% din județe și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), într-o analiză publicată luni.

La peste 60% din cazuri nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică. „Acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 (britanică, n.r.) a SARS-CoV-2 în comunitate”, subliniază INSP.

Pentru șapte persoane probele care au confirmat infectarea cu tulpina UK au fost prelevate la mai mult de zece zile după vaccinarea anti-COVID cu a doua doză.

În anul 2021 au fost comunicate la CNSCBT 849 secvențieri finalizate în săptămânile 53/2020-10/2021, respectiv până la data de 14 martie 2021 inclusiv, dintre care 385 au fost confirmate cu cele 3 variante care determină îngrijorare (VOC): 381 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), 2 cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (linia genetică P.1). Aceasta corespunde unei rate de confirmare de 45,3%. Față de analiza anterioară, din data de 22 februarie, rata de confirmare a crescut cu 18%, se arată în raportul INSP.

Distribuția celor 385 de cazuri confirmate cu noile tulpini după județul de infectare:

tulpina britanică – B.1.1.7 (381): Argeș (2), mun.București (186), Bihor (5), Brăila (1), Botoșani (5), Caraș-Severin (4), Cluj (14), Constanța (7), Covasna (18), Dâmbovița (8), Dolj (2), Galați (5), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Iași (1), Ilfov (18), Mureș (3), Neamț (6), Prahova (2), Suceava (22), Teleorman (1), Timiș (53), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (3), ”din străinătate” (cazuri de import) (6);

Citeste si:  Congresul SUA începe dezbaterile cu privire la punerea sub acuzare a preşedintelui Trump

tulpina sud-africană – B.1.351 (2): Argeș (1), București (1);

tulpina braziliană – P.1 (2): București (2)

„Faptul că pentru 26 dintre județe (62%), provenind din toate regiunile țării, există evidențe de existență a cazurilor confirmate cu varianta B.1.1.7, denotă o răspândire extinsă. În plus, această distribuție reflectă mai degrabă solicitările de testare din partea județelor și nu distribuția reală a cazurilor care este, cu mare probabilitate, mult mai extinsă”, subliniază INSP.

Evoluția numărului de cazuri confirmate după săptămâna în care a fost finalizată secvențierea:

Sursa: INSP

Potrivit sursei citate, cele mai multe cazuri confirmate cu varianta B.1.1.7 s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 ani. Marea majoritate a cazurilor (86,4%) au avut vârsta mai mare de 25 de ani. Au fost înregistrate 3 cazuri cu vârsta sub 1 an, pentru 2 dintre copii fiind menționată apartanența la focare familiale de COVID-19. Pentru al treilea caz nu a fost menționată nicio legătură epidemiologică.

Sursa: INSP

În urma anchetelor epidemiologice realizate, direcțiile de sănătate publică nu au menționat nicio legătură epidemiologică identificată pentru 238 de cazuri cu tulpina UK (62%).

„Proporția cea mai mare fiind a cazurilor la care nu a putut fi identificată nicio legătură epidemiologică, acest fapt denotă circulația intensă a variantei B.1.1.7 a SARS-CoV-2 în comunitate”, subliniază INSP.

Călătoria în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost menționată pentru numai 5 cazuri (1,3%). Pentru 3 cazuri a fost menționat istoric de călătorie în alte țări.

Citeste si:  5 milioane de români au ales să trăiască în alte țări. Ce ar trebui să aibă România pentru a fi din nou atractivă

112 (29%) au avut contact cu caz confirmat cu noua variantă B.1.1.7 și/sau au fost parte componentă a unor focare familiale sau de colectivitate. Patru cazuri (1%) au fost încadrate ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM), locul probabil al transmiterii fiind spitalul.

De la 19 cazuri (5%) nu au putut fi obținute informații din cauza refuzului, respectiv a imposibilității contactării telefonice a persoanei.

Cele 2 cazuri confirmate cu varianta sud-africană (B.1351) în laboratorul MedLife sunt un cetățean turc, persoană de sex masculin, în vârstă de 27 de ani, având ca județ de infectare Argeș, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat, a cărui sursă nu poate fi precizată, și o persoană de sex feminin, în vârstă de 42 de ani, provenind dintr-un focar familial cu 3 cazuri, din care doar ea a fost confirmată cu B.1.351. Cazul index ar putea fi soțul care a călătorit doar în țară, cu avionul, pe ruta București – Cluj. Investigația este în curs.

Cele 2 cazuri confirmate cu varianta braziliană (P.1) în laboratorul INBI Balș sunt un bărbat în vârstă de 57 de ani, provenind dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, din care doar el a fost confirmat cu B.1.1.7. Este probabil să fie existat o sursă unică pentru toți cei 3 colegi, neidentificată. Al doilea caz este tot un bărbat, în vărstă de 38 de ani, fără nicio legătură epidemiologică identificată.

Citeste si:  Numărul de cazuri de COVID se menține crescut în România. Peste 100 de decese raportate

Au fost înregistrate până în prezent 10 decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu B.1.1.7, provenind, după ”județul de infectare”, din București (2), Covasna (1), Dâmbovița (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Vâlcea (1), Vaslui (1). 4 decese au fost înregistrate la sexul feminin, iar 6 la cel masculin. Mediana vârstei a fost de 76 de ani.

16 dintre cele 385 cazuri confirmate cu cele trei tulpini (4%) fuseseră vaccinate cu una sau două doze de vaccin Comirnaty (Pfizer BioNTech):

    • 7 cu o doză;
    • 9 cu 2 doze

„La 7 dintre cele 9 cazuri vaccinate cu 2 doze, intervalul între data vaccinării cu doza a doua și data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a cazului a avut o mediană de 23 de zile, o medie de 24, minima de 11, iar maxima de 35 de zile. Așadar, a existat un interval mai mare de 10 zile necesar pentru dobândirea unei imunități post-vaccinale
suficiente. Posibile explicații sunt apartenența la grupa așa-numiților ”non-responders” – persoane care nu răspund la vaccinuri, în general; proporția de 5% de lipsă de eficacitate a vaccinului; eficacitatea mai mică a vaccinului față de varianta B 1.1.7. În acest moment este prematur să susținem ultima variantă menționată, fiind necesare evidențe științifice solide în
acest sens”, notează INSP.

La 2 cazuri data recoltării probei care a dus la confirmarea cu COVID-19 a precedat data administrării celei de a doua doze de vaccin.

Raportul integral poate fi consultate aici


Citeste articolul pe G4Media

 11 total views