Înfrângere pentru Maia Sandu la Curtea Constituțională în încercarea de a declanșa alegerile anticipate

Curtea Constituțională a declarat marți neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie curent, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, transmite Radio Chișinău. Curtea a admis parțial sesizarea depusă de deputații din Partidul Socialist, pro-rus.

Maia Sandu voia ca, prin re-desemnarea Nataliei Gavriliță după ce aceasta picase la primul vot din Parlament, să provoace și a doua cădere la vot a unui guvern propus, ceea ce ar fi putut declanșa alegerile anticipate.

Citeste si:  Maia Sandu, validată de Curtea Constituțională drept câștigătoare a alegerilor. Când depune jurământul de președinte

Maia Sandu vrea să declanșeze alegerile anticipate după demisia guvernului Chicu, dat fiind că țara este acum într-o profundă criză politică: președinția e controlată de Maia Sandu (pro-europeană, pro-reforme), în timp ce majoritatea parlamentară e asigurată de alianța a două partide anti-reformiste și pro-ruse: Partidul Socialiștilor – controlat de Igor Dodon, și Partidul Șor – controlat de oligarhul Ilan Șor, dat în urmărire internațională în mai multe dosare de corupție.

Citeste si:  Adolf Hitler a câștigat alegerile din Namibia: „Nu plănuiesc să cuceresc lumea”

Curtea Constituțională a decis că președintele și grupurile parlamentare trebuie să înceapă noi consultări pentru desemnarea unui nou candidat la postul de premier.

În curs de actualizare


Sursa: G4Media

 5 total views