Abonare la google news

„În fața lui Hristos, ne dăm masca jos!”. Cum e să fii antivaccinist în plină pandemie (Libertatea)

„În fața lui Hristos, ne dăm masca jos!”. Cum e să fii antivaccinist în plină pandemie (Libertatea)

Într-una dintre rarele zile de martie fără ploaie de anul acesta, câteva sute de persoane s-au strâns în Piața Universității pentru a denunța „dictatura medicală”. „Luptăm și pentru voi”, le-au zis celor de acasă, „chiar dacă noi vom fi primii care vor pica”.

În discursurile ținute pe scenă, cei prezenți vorbesc despre cipuri care vor deveni obligatorii pentru populație, despre „evreii care conduc lumea” și care, împreună cu americanii, duc „lupta pentru exterminare”.

Organizatorii protestului reclamă faptul că măsurile sunt prea restrictive, în comparație cu numărul de decese provocat de pandemie, care li se pare redus. Sunt aceleași idei ale „coronascepticilor” din toată lumea, care au organizat proteste, în aceeași zi, în mai multe țări de pe glob.

Dincolo de repulsia față de purtarea măștilor a participanților, nucleul mișcării îl reprezintă teama de vaccinarea obligatorie – o temă care persistă, nejustificat, la un an după ce proiectul de lege din 2017 care prevedea, într-adevăr, vaccinarea obligatorie în anumite condiții a fost amendat.

Reportajul, aici.

 

INTERVIU. Dr. Marius Geantă: Ceea ce știm public despre efectele după prima și a doua doză de vaccin este sub realitate (Republica)

Persoane vaccinate anticovid spun că s-au simțit „ca lovite de mașină” a doua zi după vaccinare, dar, pentru că reacțiile au dispărut cu totul în maxim 48 de ore, nu le-au raportat medicului de familie. Dr Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, admite că România nu are o imagine completă a tuturor reacțiilor post vaccinare,

În prezent la raportarea efectelor adverse ale medicamentelor pot să contribuie și medicii și farmaciștii și fiecare dintre noi, accesând secțiunea dedicată pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului.

„În Israel, de exemplu, înregistrarea acestor fenomene medicale – nu le numim reacții adverse – se face automat în dosarul de sănătate al persoanei respective. Acest lucru se întâmplă și în Marea Britanie și în Germania. De aceea vedem raportări mult mai precise din aceste țări privind reacțiile adverse, pentru că ele sunt de fapt mult mai bine colectate și puse în legătură cu vaccinarea”, spune dr Marius Geantă într-un interviu pentru Republica.ro.

 

EXCLUSIV Costuri provocate de pandemia de Covid: 123 de milioane de lei pentru testele PCR în doar șase luni, 130 de milioane de lei pentru concedii medicale (G4Media)

Teste PCR, concedii medicale și costuri cu medicii de familie – toate reprezintă costuri majore pentru bugetul central în 2020 și 2021. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat pentru Economedia și G4Media că în primele două luni din acest an s-au cheltuit sume mai mari decât în tot anul 2020 pe concedii medicale şi telemedicină.

Baciu, care este și vicepreşedinte al Comitetului Naţional de Vaccinare anti-covid, susţine că în doar două luni din acest an, statul a plătit pentru concedii medicale mai bine de 50 de milioane de lei.

Costurile sunt semnificativ mai mari şi pentru serviciile de monitorizare ale medicilor de familie. În ultimul an, mai bine de 13 milioane de lei au fost plătite către cabinetele medicale.

Integral, aici.

 

Cum descurajează statul munca în România (Adevărul)

10% dintre cei mai săraci români care muncesc câștigă sub 974 de euro pe an, adică sub 3 euro pe zi. Aproximativ aceiași bani îi primesc și cei care trăiesc din ajutoare sociale. Și atunci, pentru mulți se naște întrebarea: de ce să muncesc 8 ore pe zi pentru un salariu care nu îmi ajunge de la o lună la alta, când pot să stau acasă, degeaba, pe aceiași bani?

Pe larg, în Adevărul.

 

Decalogul falimentului (Gazeta Sporturilor)

Ziarul sportiv publică cifre absolut incredibile despre finanțarea sportului românesc.

În 2019, statul a cheltuit pentru sport aproape o jumătate de miliard de euro. Dar complet la întâmplare, fără nicio strategie coerentă. De multe ori la cheremul politicienilor locali. Cluburile departamentale Steaua, Dinamo și Rapid, plus CSM București cheltuie 15% din tot bugetul public al sportului din România.

 

Citeste articolul pe RFI