1 ianuarie 12:17 PM

Abonare la google news

În 1 ianuarie, de Ziua Mondială a Păcii, Papa Francisc transmite un mesaj special, făcând trimitere la criza mondială generată de pandemia de coronavirus

La 1 ianuarie 2021 este marcată Ziua Mondială a Păcii. Această sărbătoare, instituită de Biserica Romano-Catolică, în 1967, este dedicată ideii de pace universală, potrivit www.usccb.org.

Papa Francisc va marca această zi, la 1 ianuarie 2021, prin transmiterea unui mesaj special, cu o încărcătură simbolică făcând trimitere la criza mondială din 2020 generată de pandemia de coronavirus, ”care a devenit un fenomen global manifestat dincolo de graniţe, agravând profund crize interconectate precum cele care vizează clima, alimentaţia, economia şi migrarea, şi cauzând suferinţă mare şi greutăţi, în special în rândul celor care şi-a pierdut membrii ai familiei sau pe cei pe care i-au iubit, precum şi toţi cei care şi-au pierdut locurile de muncă”, potrivit mesajului Suveranului Pontif citat de www.vatican.va. ”Am ales ca mesaj pentru marcarea acestei zile în anul 2021 – O cultură a asistenţei ca o cale către pace – drept o modalitate de combatere a culturii indiferenţei, a risipirii şi a confruntării atât de răspândite în aceste zile”, potrivit www.vatican.va.

Ziua mondială a păcii a fost instituită de papa Paul al VI-lea (1963-1978), care a dorit ca această sărbătoare să fie marcată în fiecare an, în prima zi a anului calendaristic. Această zi a fost proclamată de Vatican la 8 decembrie 1967 şi a fost celebrată pentru prima dată la 1 ianuarie 1968. În mod simbolic este marcată de Suveranul Pontif prin transmiterea mesajului, în această zi, tuturor miniştrilor de externe din lume, indicând totodată linia diplomatică a Sfântului Scaun în anul care tocmai începe, conform www.vatican.va.

Data de 21 septembrie este o altă zi dedicată păcii, fiind vorba despre Ziua Internaţională a Păcii, proclamată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1981. În Anglia şi în Ţara Galilor întâlnim o sărbătoare similară, fiind vorba despre ”Duminica Păcii” şi este marcată în cea de-a doua duminică a anului, relatează Agerpres.

 

Sursa foto: Vatican Media


Sursa: G4Media