Abonare la google news

Hong Kong-ul a fost exclus din clasamentul economiilor celor mai libere din cauza influenței prea mari a Beijingului

În 2019, Hong Kong-ul se găsea în fruntea clasamentului al 25-lea an la rând. În ediția sa din 2021, clasamentul Heritage Foundation estimează că peninsula asiatică suferă de acum prea mult influența Chinei pentru a-și afirma modelul de libertate economică.

Hong Kong nu figurează în acest an în clasamentul anual al economiilor celor mai libere de pe planetă, în fruntea căruia acest oraș s-a aflat mult timp, centrul de reflecție care l-a creat estimând că acum este controlat direct de Beijing.

Acest anunț dă o lovitură serioasă reputației Hong Kong-ului, care face obiectul unei preluări în forță sub influența Beijingului, în urma uriașei mobilizări pro-democrație care a zguduit regiunea semi-autonomă timp de luni de zile în 2019.

Citeste si:  Ce loc ocupă România în clasamentul țărilor unde turismul are de suferit din cauza pandemiei

Heritage Foundation, un centru de reflecție conservator american, publică în fiecare an un clasament al țărilor și teritoriilor care beneficiază de economii libere.

Un teritoriu care nu-și mai justifică independența față de Beijing

Clasamentul este stabilit în funcție de gradul în care legislația și reglementările din diverse țări sunt favorabile companiilor.

Cu excepția unui sigur an, Hong Kongul a figurat timp de 26 de ani pe primul loc în acest clasament.

Dintotdeauna, este o sursă de mândrie pentru guvernul orașului, care a scos întotdeauna în evidență aceasta distincție în comunicatele sale de presă și în broșurile destinate investitorilor.

Dar Hong Kong-ul nu figurează în clasamentul din 2021 publicat joi, autorii acestui indice estimând că teritoriul nu mai este suficient de autonom față de Beijing pentru a justifica faptul că figurează separat.

Citeste si:  De ce o iubește Smiley pe Gina Pistol, de fapt. Singurul lucru pe care îl apreciază cu adevărat la ea

„Pierderea libertății politice și a autonomiei, suferită de Hong Kong în ultimii doi ani, a făcut acest oraș aproape imposibil de deosebit, în multe privințe, de celelalte mari centre comerciale chineze ca Shanghai și Beijing”, a scris miercuri în „Wall Street Journal” Edwin J. Feulner, fondatorul Heritage Foundation.

„Legăturile dintre Hong Kong și Beijing sunt din ce în ce mai puternice, în timp ce tradițiile moștenite de la fosta putere colonială britanică, precum ‘Common Law’, libertatea de exprimare și democrația sunt considerabil slăbite”, potrivit lui.

Heritage Foundation este unul din principalele centre de reflecție care îi influențează pe conservatorii americani în materie financiară.

Citeste si:  Băncile din România au ajuns în top. Ce poziții ocupă în clasamentul celor mai bine cotate branduri bancare

În fiecare an, executivul din Hong Kong, aliniat la poziția Beijingului, se felicita pentru faptul că orașul figura pe primul loc al acestui clasament.

În 2019, când Hong Kong-ul s-a aflat în fruntea clasamentului al 25-lea an consecutiv, guvernul afirmase că acest lucru demonstrează „rezistența sa pe plan economic, cadrul juridic de înaltă calitate, înaltul său grad de transparență guvernamentală, cadrul său juridic eficace și deschiderea sa pentru comerțul mondial”.

Anul trecut, orașul trecuse de pe primul loc pe al doilea, înlocuit în fruntea clasamentului de rivala sa Singapore, după impunerea de către Beijing a unei legi privind securitatea națională, foarte restrictivă.

Sursa: La Tribune / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)


Citeste articolul pe G4Media