10 februarie 10:06 AM

Abonare la google news

HARTA cazurilor de COVID-19 cu tulpina UK depistate în România: 59 de infectări într-o lună, distribuite în toate regiunile țării

59 de cazuri de COVID-19 cu tulpina UK, mai contagioasă, au fost depistate până acum în România, cele mai multe la persoane care nu au călătorit în străinătate și care nu au avut contact cu cineva care să fi fost plecat de curând din țară.

Primul caz a fost confirmat în 8 ianuarie, la o tânără din Giurgiu, care nu a călătorit în afara țării. Au urmat infectări în București, Suceava, Constanța și apoi în alte județe, iar în Capitală a fost confirmat un focar cu noua tulpină într-o școală.

Pentru depistarea acestor cazuri, tot mai răspândite în Europa, este necesară realizarea unei analize de laborator pentru secvențierea virusului, care durează câteva zile. În România, doar trei laboratoare de stat și unul privat fac această analiză și doar în cazurile în care, la confirmarea infectării cu COVID-19 prin test PCR, specialistul care a făcut analiza observă modificări.

Din acest motiv, cazurile de COVID-19 cu noua tulpină sunt confirmate sporadic, însă distribuția celor confirmate într-o lună, cât a trecut de la primul caz, în toate regiunile țării arată că răspândirea noii variante a virusului este comunitară. Două treimi din cazurile depistate sunt din București și Ilfov.

În plus, mai mult de jumătate dintre infectări au fost depistate printr-un studiu derulat de clinica privată MedLife. Detalii aici și aici.

Cele mai recente cazuri au fost confirmate marți, 9 februarie.

Distribuția cazurilor de COVID-19 cu noua tulpină:

București – 37
Cluj – 5
Vâlcea – 4
Ilfov – 3
Giurgiu – 1
Bihor – 1
Timiș – 1
Caraș-Severin – 1
Mureș – 1
Galați – 1
Covasna – 1
Dâmbovița – 1
Constanța – 1
Suceava – 1

G4Media.ro a solicitat încă din 29 ianuarie Ministerului Sănătății să răspundă la mai multe întrebări legate de strategia pentru depistarea infectărilor cu noua tulpină și proiecțiile privind răspândirea acesteia în România. Atunci când Ministerul Sănătății va răspunde la întrebări, vom publica precizările.

Citește și 

Comisia Europeană solicită statelor membre să facă analize pentru a depista noile tulpini ale coronavirusului pentru cel puțin 5% din testele pozitive / Vlad Voiculescu în urmă cu zece zile: În România se poate face secvențierea doar în 3 laboratoare și „costă relativ mult”

Adriana Pistol (INSP): Este clar că toți cei din focarul de la școala 28 au tulpina britanică, nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea


Sursa: G4Media