10 februarie 9:02 AM

Abonare la google news

Guvernul, decizie asupra „Autostrăzii București”. Mii de imobile vor fi expropriate!

Executivul va aproba în şedinţa de miercuri, 10 februarie, printr-o Hotărâre de Guvern, declanşarea procedurilor de expropriere a unui număr de 1.728 de imobile private. Vorbim despre coridorul de expropriere pentru „Autostrada București”, sector Centura Nord km 0+000 – km 52+770.

Proprietățile cu pricina se află pe raza mai multor localităţi din judeţele Giurgiu şi Ilfov.

Câți bani cheltuie statul

Astfel, va fi decisă exproprierea tuturor imobilelor proprietate privată care sunt situate în calea Centurii București, de pe razele localităţilor Săbăreni, Dragomireşti Vale, Buftea, Mogoşoaia, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Găneasa, Pantelimon şi Cernica. „Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară suma de 69.140 lei, pentru un număr de 1.728 imobile, în suprafaţă totală de 2.611.715,00 mp teren, având împrejmuiri şi construcţii edificate pe acesta”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

În şedinţa de Guvern va fi aprobat şi un alt proiect de hotărâre pentru completarea HG 868/2018 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023.

„România va înainta Comisiei Europene Programul Naţional de Sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023, în cadrul căruia va fi revizuit tabloul financiar al acestuia, care cuprinde alocarea valorilor estimative pentru măsurile eligibile de sprijin notificate, cu încadrare în limită bugetară de 45,844 milioane euro anual, stabilită prin Regulamentul (UE) 2020/2220 al Parlamentului European şi al Consiliului”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Pe agenda şedinţei figurează şi un memorandum având ca temă aprobarea participării României în calitate de Observator Fondator la Consorţiul European pentru Infrastructura de Cercetare -Extreme Light Infrastructure-ELI-ERIC.

Sursa: Gandul