joi 11 noiembrie 12:23 AM

Abonare la google news

Guvernul de la Berlin a evacuat 329 de persoane de la Kabul, pentru prima dată de la podul aerian din august


Pentru prima dată de la podul aerian realizat de armata germană în august, guvernul de la Berlin a evacuat de la Kabul, cu un avion închiriat, cetăţeni germani, foşti colaboratori locali şi alţi afgani care au nevoie de protecţie, informează dpa.


În total, 329 de persoane, inclusiv membri de familie, au fost aduse în ţară, a anunţat miercuri Ministerul de Externe pe Twitter. Pasagerii au fost transportaţi mai întâi în Qatar.

După ce talibanii au pus mâna pe putere în Afganistan, Bundeswehr a evacuat mai mult de 5.300 de germani, afgani şi cetăţeni ai altor state, cu ajutorul unor transporturi militare timp de 11 zile. Operaţiunea a luat sfârşit cu puţin înainte ca ultimii militari americană să părăsească Afganistanul.

De atunci, procesul de evacuare a încetinit. La începutul lunii octombrie, aproape 25.000 de afgani primiseră permisiunea să intre în Germania, inclusiv 17.800 de colaboratori locali ai armatei sau ministerelor federale germane, şi membri de familie, potrivit Agerpres.ro.

Cu toate acestea, de la sfârşitul podului aerian, doar în jur de 2.000 de persoane au reuşit să iasă din ţară cu sprijin german, majoritatea lor pe cale terestră prin ţări vecine ca Uzbekistan sau Pakistan. Alte câteva sute de persoane de pe lista de plecare au părăsit Afganistanul pe cont propriu.

Evacuarea este îngreunată în prezent de faptul că Germania nu mai are ambasadă la Kabul de când talibanii s-au reinstalat la putere.

Stiripesurse.ro