vineri 3 decembrie 8:01 AM

Abonare la google news

Gura “păcătosului” Alin Nica adevăr grăieşte: Câinii nu pleacă de la măcelărie


Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean


E un secret al lui Polichinelle că în România investiţiile guvernamentale pe varii programe nu se dau pe criterii clare, obiective, ci pe baza apartenenţei politice, a PCR (pile, cunoştinţe, relaţii), dar şi a unor „atenţii”. Contează mai puţin importanţa economică şi socială a unei investiţii, oportunitatea ei, fiabilitatea proiectului, contribuţia financiară a comunităţii locale etc. De exemplu, dacă sunt bani pentru o singură sală de sport pentru copii, dar sunt două cereri depuse, din partea unei localităţi cu 10 copii şi a uneia cu 500, cine va câştiga? Evident, cea cu 500 de copii, o să vă grăbiţi să daţi răspunsul logic. Ei bine, nu de puţine ori s-a întâmplat să câştige cea cu zece copii, fiindcă a avut primarul care trebuie.

Aşa s-a ajuns la celebrele terenuri în pantă; săli de sport în localităţi în care media de vârstă e de 70 de ani; drumuri spre nicăieri; becuri cumpărate cu 2.000 de euro bucata. Sigur, niciun guvern nu o să recunoască faptul că astfel de investiţii se fac pe criterii politice. La fel, niciun politician aflat la putere nu va admite în public acest lucru. E adevărat, în şedinţe interne se practică însă un cu totul alt discurs. Ei bine, zilele trecute, preşedintele PNL Timiş şi vicepreşedinte PNL la nivel naţional, Alin Nica, a avut curajul (sau nesăbuinţa) de-a confirma, fie şi indirect, cele de mai sus. E drept, nu ştiu cât de voluntar şi în ce măsură l-a luat gura pe dinainte.

”PNL este la guvernare, oamenii pleacă dinspre Opoziţie spre Putere. Anghel Saligny va fi gestionat de la secretar de stat PNL, la fel şi CNI-ul de un reprezentant PNL (…) Nu văd niciun motiv ca primarii PNL să plece din partid. Cine e la putere se presupune că are mai multe pârghii să ducă la sfârşit proiectele pentru cetăţeni, cum să pleci de la putere? Niciodată nu o să plece cu doi, trei ani înainte de alegeri un primar de la Putere (….) Vor fi multe proiecte în perioada următare. Ar fi absurd să dea cu piciorul la astfel de oportunităţi”, a spus Nica. Şi chiar are dreptate în tot ce zice.

Ce ne spune, cu alte cuvinte, liderul liberal? Că nu există pericolul ca primarii PNL să dezerteze, şi asta nu fiindcă acestora le-ar curge în sânge liberalism, ar ţine în dormitor fotografii cu Brătienii, iar pe noptieră pe Adam Smith. Nu, argumentul lui este faptul că PNL va avea conducerea celor doi mari furnizori de bani la nivel naţional, Programul Anghel Saligny şi CNI. Motiv pentru care primarii PNL nu ar avea nici cel mai mic motiv să părăsească partidul. Cum să plece câinii de la măcelărie?, pare a se mira Nica. Că acum PNL are pâinea şi cuţitul, başca o „măcelărie” pe care scrie PNDL 3 şi CNI.

Implicit, Nica admite astfel că banii pe astfel de proiecte se dau pe criterii politice, iar nu pe baza unora obiective. Că dacă s-ar da pe criterii profesioniste, nu ar conta partidul primarului, ci doar proiectul. Nica spune însă cu subiect şi predicat că e foarte important carnetul de partid, iar atâta timp cât banii sunt la mâna liberalilor, e bine să nu pleci din partid. Că cine ştie. Vă amintiţi de ce a fost dată USR afară de la guvernare. Fiindcă solicita criterii obiective la acordarea banilor şi transparenţă în cheltuirea lor. Ori „aiasta nu se poate” încă în România.

P.S. Au venit primii bani pe PNRR. Începe distracţia…

 

 

 

Debanat.ro