Abonare la google news

Gruparea nigeriană islamică ISWAP: liderul Boko Haram a murit

Shekau a murit în jurul datei de 18 mai, după ce a detonat un dispozitiv exploziv când era urmărit de luptătorii ISWAP, în urma unei lupte, a declarat Abu Musab al-Barnawi, care pretinde că ar fi liderul ISWAP.

 

„Abubakar Shekau, Dumnezeu l-a judecat trimiţându-l în cer”, se poate auzi spunând. Doi oameni familiarizaţi cu al-Barnawi au declarat pentru Reuters că vocea înregistrării este cea a liderului ISWAP.

 

 

Moartea lui Shekau ar putea duce la sfârşitul unei rivalităţi violente între cele două grupuri, permiţând ISWAP să absoarbă luptătorii Boko Haram şi să-şi consolideze controlul asupra teritoriului din nord-estul Nigeriei, au spus analiştii politici.

 

Acest lucru ar permite ISWAP să-şi concentreze atenţia asupra guvernului şi a armatei, ale căror eforturi de război trenează.

 

În înregistrarea audio, bărbatul identificat ca al-Barnawi afirmă că luptătorii săi l-au căutat pe liderul islamist la ordinele conducerii statului islamic şi s-au luptat cu insurgenţii Boko Haram până când Shekau a fugit. În cele din urmă, ISWAP l-a urmărit şi i-a oferit şansa să se pocăiască şi să li se alăture, a spus el.

 

„Shekau a preferat să fie umilit în viaţa de apoi decât să fie umilit pe pământ şi s-a sinucis instantaneu prin detonarea unui exploziv”, a spus el.

 

Shekau a condus transformarea Boko Haram dintr-o sectă islamică subterană, în 2009, într-o grupare insurgentă, omorând, răpind şi jefuind în drumul său către nord-estul Nigeriei.

 

Gruparea a ucis peste 30.000 de oameni, a forţat în jur de 2 milioane de oameni să-şi părăsească casele şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

 

ISWAP a făcut anterior parte din Boko Haram, înainte de separarea sa în urmă cu cinci ani, când a promis loialitate faţă de statul islamic. Schisma a fost cauzată de dezacorduri ideologice religioase, cu privire la uciderea civililor de către Boko Haram, la care ISWAP s-a opus.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul