20 mai 2:43 PM

Abonare la google news

Generalul acuzat că a luat bani din fondul de război vrea să scape de arest

Iulian Cristian Gherghe, fostul director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), care la sfârșitul lui martie a fost arestat preventiv pentru că a luat 180.000 de dolari din fondurile serviciului secret pentru a cumpăra o casă, cere instanței să fie cercetat în libertate.

Procurorii care îl anchetează pe generalul maior în rezervă Iulian Cristian Gherghe cer Curții Militare de Apel București prelungirea arestării prevenive, în condițiile în care ultimul mandat expiră pe 25 mai.

Indiferent care va fi decizia de joi de la Curtea Militară de Apel, Cristian Gherghe va rămâne în continuare în arest preventiv, până când instanța supremă va da decizia definitivă.

Pe 23 aprilie, instanța supremă a respins contestația formulată de Iulian Gherghe și a decis ca acesta să rămână în arest pentru încă 30 de zile, hotărârea fiind definitivă.

Dispune prelungirea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul gl. mr. (r) Gherghe Iulian-Cristian, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 26.04.2021 şi până la data de 25.05.2021, inclusiv. Respinge ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau cu aceea a arestului la domiciliu formulată de inculpat, se arată în decizia Curții Militare de Apel București din 19 aprilie.

Generalul, acuzat că a furat 180.000 de dolari din fondul de război al Armatei

Așa cum a dezvăluit recent GÂNDUL.RO (DETALII AICI), Cristian Gherghe, un nume cunoscut în lumea serviciilor secrete, a ocupat până în urmă cu doi ani funcția de director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării. Acesta este acuzat că a sustras din fondurile de război ale instituției aproape 180.000 de dolari, după ce ar fi falsificat mai multe înscrisuri. Contul în care se aflau banii era încă din anul 1983.

Generalul Cristian Gherghe și-a achitat tot pejudiciul, în speranța că va scăpa de arest sau că măsura arestării preventive i se va înlocui cu o altă măsură. Pentru acoperirea prejudiciului, sursele GÂNDUL.RO susțin că acesta și-a vândut o garsonieră și a făcut și un împrumut în bancă.

Cariera militară a generalului Gherghe

Iulian Cristian Gherghe a fost avansat în gradul de general de brigadă cu o stea de președintele Klaus Iohannis prin Decretul 1.100 din 29 noiembrie 2017. Decizia de avansare în grad a fost luată la propunerea ministrului Apărării Naționale de la acel moment, Mihai Fifor, și în baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare al Țării.

Doi ani mai târziu, generalul Iulian Cristian Gherghe a fost avansat la gradul de general-maior cu două stele, prin Decretul 953 din 28 noiembrie 2019, semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul de atunci, Ludovic Orban.

Câteva luni mai târziu, pe 26 februarie 2021, președintele Klaus Iohannis a emis Decretul 152 prin care generalul cu două stele Iulian Cristian Gherghe a fost trecut în rezervă, începând cu data de 28 februarie 2021.

Citeste articolul pe Gandul