Abonare la google news

Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului: Suprafaţa terenurilor împădurite din România creşte de la an la an. În momentul de faţă, avem 7.037.607 hectare împădurite

Secretarul de stat spune că a fost identificată o suprafață de 22.599 de hectare destinate lucrărilor de regenerare. „Reuşim să replantăm suprafeţe importante de teren astfel încât, la nivel naţional, volumul masei lemnoase recoltate să nu ducă la dezechilibre ale ecosistemului forestier”, adaugă secretarul de stat.

„Prin implicarea activă a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi prin eforturile susţinute de angajaţii din domeniul silvic, dar şi de proprietarii de terenuri, iată că, în ciuda faptului că sunt identificate tăieri ilegale, suprafeţele împădurite cresc de la un an la altul. Acest aspect este confirmat de Inventarul Forestier Naţional (IFN)”, afirmă Gelu Puiu, joi, într-o postare pe Facebook.

Citeste si:  Peste 134.000 de doze de vaccin Moderna sosesc astăzi în România

Gelu Puiu a mai dezvăluit că, în momentul de faţă, la nivelul ţării noastre, avem o suprafaţă de 7.037.607 hectare împădurite, dintre care 6.929.047 hectare sunt acoperite cu arbori.

„Am amintit acest aspect având în vedere că suprafaţa terenurilor acoperite cu arbori reprezintă peste 98% din cea a pădurii. Ca specii, fagul acoperă aproape 31%, răşinoasele circa 26%, stejarii peste 16%, diverse foioase tari peste 20% şi diverse foioase moi aproximativ 7%”, explică el.

Totodată, a fost identificată o suprafaţă de 22.599 hectare destinate lucrărilor de regenerare.

„Reuşim să replantăm suprafeţe importante de teren astfel încât, la nivel naţional, volumul masei lemnoase recoltate să nu ducă la dezechilibre ale ecosistemului forestier. Ca urmare a lucrărilor de regenerare efectuate în perioada dintre cele două cicluri IFN, iată că se constată o creştere a suprafeţelor acoperite cu arbori şi o scădere a suprafeţelor terenurilor destinate împăduririi şi a altor terenuri goale”, adaugă secretarul de stat.

Citeste si:  Ai grijă de sănătatea ta în pandemie. La MedLife ai acces în siguranță la examinări clinice și imagistică

Volumul de lemn pe picior din păduri este de 2.354.789.867 metri cubi. Acesta a crescut de la 2.221.593.369 metri cubi în IFN1 la 2.354.789.867 metri cubi în IFN2, ca urmare a creşterii curente anuale mari înregistrată în această perioadă, datorită structurii pe clase de vârstă a pădurii, precum şi a condiţiilor climatice favorabile. De asemenea, şi volumul mediu de lemn la hectar a crescut corespunzător, de la 322 la 340 metri cubi/hectar, a mai adăugat el.

Citeste si:  Jorge Costa a plecat de la Gaz Metan Mediaș, după ce a primit o ofertă din țara natală! Oficialii clubului au anunțat cine va fi noul antrenor al echipei

„Un aspect important este faptul că prin implementarea SUMAL 2.0 vom reuşi să verificăm întreaga cantitate de masa lemnoasă care a fost recoltată de pe fiecare suprafaţă împădurită. Specialiştii pot stabili, pe baza informaţiilor stocate în sistemului informatic, dacă au avut loc tăieri ilegale, cantitatea, dar şi raza teritorială unde s-au înregistrat astfel de fapte”, a continuat Gelu Puiu.

 

Citeste articolul pe RomaniaTV

 40 total views