GÂNDUL LIVE. Medic cardiolog pediatru, despre cazul elevului care a făcut infarct la școală: Insuficiența cardiacă la copii este o boală rară / Se recomandă screening-ul încă din maternitate

Alina Oprescu, medic cardiolog pediatru, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, cazul tragic al copilului care a făcut infarct la școală și a decedat. Specialistul recomandă ecografia la inimă chiar după ieșirea bebelușilor din maternitate, deoarece discutăm despre o boală extrem de imprevizibilă.

„Într-adevăr, insuficiența cardiacă la copii este o boală rară. Majoritatea cazurilor apare ca o formă severă, la prima prezentare.

„Există și cauze genetice”

Este o incapacitate a inimii să asigure un debit cardiac potrivit. Există și cauze genetice, copiii din familii cu această boală.

Citeste si:  Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea cocktailului de anticorpi Regeneron pentru tratamentul COVID-19

Există și cauze dobândite, din cauza unor infecții, miocardii, anumite medicamente, toxice, cardiace. Dacă nu este mușchiul de vină, mai pot fi responsabile niște malformații congenitale de cord, leziuni ce se pot diagnostica la vârstă mică.

„Lumea a cam început să înțeleagă”

O ecografie cardiacă este gold standard. Cel mai frecvent am văzut că lumea a cam început să înțeleagă că este important screening-ul cardiac la sugari și copii. Se recomandă la externarea din maternitate un screening, o ecografie la inimă.

Citeste si:  Reducerea la 26 a numărului maxim de elevi dintr-o clasă de liceu, filiera teoretică și la 24 pentru tehnologică, școală profesională și liceu vocațional, decisă de ministrul Educației. Până acum legea prevedea 28 de elevi

La copilul mai mare, simptomele sunt ceva mai greu de văzut. De obicei copilul se plânge de oboseală. Obosește mai ușor decât înainte. Unii copii se plâng că nu au poftă de mâncare, de dureri abdominale. Oboseala este însoțită de lipsa de aer.

Mai apar episoade de tuse predominant noaptea și copilul nu ia bine în greutate. Boala are puține opțiuni, ca operație. Necesită transplant cardiac și măsuri până când ajungem la acel moment. Boala este severă și cu prognostic destul de prost. Este necesar mai mult screening, dacă părinți văd că acest copil nu ia bine în greutate, se plânge la efort, ar fi bine să se adreseze unui serviciu de specialitate.”, a declarat medicul la GÂNDUL LIVE.

Citeste si:  Klaus Iohannis: "Peste 2 milioane de elevi au început fizic şcoala. Asta înseamnă 70% dintre elevi"

Sursa: Gandul

 7 total views