Abonare la google news

GÂNDUL LIVE. Dan Adrian Drăgan, reprezentant comunitatea Forum Grecia: Autoritățile elene ar trebui să comunice mai bine cu turiștii – VIDEO

Dan Adrian Drăgan, reprezentantul comunității Forum Grecia, a declarat vineri la GÂNDUL LIVE că în acest moment, turiștii români care intenționează să meargă în Grecia nu au informații suficiente din partea autorităților de la Atena.

El a explicat că, momentan, Grecia se află în lockdown, după ce această țară a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

„Într-adevăr, Grecia luptă să păstreze o rată scăzută a cazurilor de COVID, s-a luptat anul trecut și a reușit destul de bine, dar aici e lockdown încă de la începutul lunii noiembrie și deși a fost lockdown diferențiat în funcție de zonă și de indicele de infectare în anumite părți ale Greciei, totuși, numărul de cazuri a crescut. Nu știm de ce, dar a crescut, au ajuns la un record de 2.700 de cazuri anul acesta, prin urmare au înăsprit restricțiile pentru a nu-și încărca sistemul medical cu foarte mulți bolnavi la ATI, dar și pentru a păstra condiții cât mai bune pentru un sezon estival mai bun decât cel de anul trecut, care a fost cum a fost”, a spus Dan Adrian Drăgan, reprezentant Forum Grecia, la GÂNDUL LIVE.

Dan Adrian Drăgan: Grecia este una din primele țări europene care au solicitat introducerea unui pașaport de vaccinare

Reprezentantul Forum Grecia spune că autoritățile de la Atena au fost printre primele care au solicitat introducerea unui pașaport de vaccinare la nivel european, dar că mai multe state membre ale UE s-au opus acestei idei, din diverse motive.

„La începutul acestui an, într-adevăr, Grecia a fost printre primele țări care au propus acest lucru, a încercat să fie cu un pas înaintea tuturor, din păcate a fost înțeleasă greșit. Grecia a vrut să existe doar un document care să ușureze accesul persoanelor în țări cu specific turistic, astfel încât să nu se mai creeze, spre exemplu, cozi în vămi. Deși la început foarte multe țări au fost împotrivă și au spus că este discriminare, unii au spus chiar că Grecia insistă ca vaccinul să fie obligatoriu, aceste lucruri s-au dovedit a fi false și observăm că în ultima vreme tot mai multe țări iau în considerare acest document, chiar participă la întâlniri, astfel încât să încerce să repună în mișcare agențiile de turism, proprietarii, toate domeniile care au fost afectate de COVID și să putem să revenim la normal în legătură cu călătoriile”, a spus el.

Drăgan: Autoritățile elene trebuie să răspundă la mai multe întrebări

Drăgan mai spune că este important pentru turiști ca autoritățile din Grecia să răspundă la mai multe întrebări, precum modul de acces în această țară, punctele de acces sau situația copiilor, care nu pot fi vaccinați.

Citeste si:  Când trebuie făcută testarea anticorpilor şi câte luni există aceştia în organism. Răspunsul medicului Adrian Marinescu

El adaugă că autoritățile de la Atena ar trebui să răspundă cât mai curând acestor întrebări, deoarece turiștii au nevoie de timp pentru a-și planifica sejururile.

„Există discuții, există foarte multe declarații politice, am observat că există astfel de declarații politice și din partea Greciei și din partea României, dar din păcate sunt doar promisiuni și intenții, nu a fost stabilit încă nimic ferm, nu există niciun protocol, probabil că există un anumit plan la un anumit nivel, dar nu ne este comunicat. Grecia, ca să își revină, ar fi bine ca autoritățile elene să comunice acest plan cât mai din timp, astfel încât să existe predictibilitate. Și ar trebui să răspundă urgent la cel puțin trei întrebări: când se va deschide sezonul turistic, pentru că lumea nu știe când să-și rezerve. O altă întrebare ar fi pe unde. Anul trecut au închis vămile și au lăsat una singură, cea de la Kulata – Promachonas. S-au făcut cozi acolo de 10-15 kilometri, de stăteau oamenii câte cinci-șase ore. Pe comunitatea noastră Forum Grecia au fost sute, mii de păreri ale turiștilor care încercau să ajungă în Grecia cu testul făcut, s-au simțit umiliți. N-a fost tocmai OK.

Și a treia întrebare la care autoritățile elene ar trebui să răspundă este cum se va face accesul turiștilor. Cu vaccin și cu test? Test de care? Anul trecut a fost test PCR, care în România încă este la niște costuri destul de mari, mai ales dacă trebuie să plătești taxa de urgență astfel încât să te încadrezi în cele 72 de ore. Dacă ar accepta și teste rapide, prețul e de aproape trei ori mai mic și atunci mult mai mulți turiști ar putea să vină. La fel, ce se întâmplă cu copiii? Pentru că ei nu pot fi vaccinați, dar anul trecut, de exemplu, tot o bâlbâială a Guvernului elen, au spus că toate persoanele trebuie să fie testate, iar prin august au venit cu o modificare și au spus că cei sub 10 ani nu trebuie să fie testați. Sunt foarte multe familii de turiști români care vor să vină în Grecia dar nu știu ce se va întâmpla cu copiii lor. Este o situație incertă care nu ajută pe nimeni. Peste o lună sau două ar trebui să știm deja”, a declarat Dan Adrian Drăgan la GÂNDUL LIVE.

Citeste articolul pe Gandul

Citeste si:  1.367 de persoane imunizate anti-Covid în ultimele 24 de ore