Abonare la google news

GÂNDUL LIVE. Cosmin Andreica, liderul Europol, despre cazul de la Onești: „Am avut numai interpretări, totul stă într-o coadă de pește”

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că, după tragedia de la Onești, ne-am confruntat doar cu interpretări și conferințele celor implicați nu au făcut decât să lase totul în „coadă de pește”.

„Cred că de la momentul Onești am avut numai loc de interpretări, în urma tuturor acestor conferințe.

Am avut numai astfel de interpretări, chestiuni care sunt în coadă de pește.

E foarte corect ce spuneți. A lipsit cu desăvârșire asumarea unei decizii la Onești, în condițiile în care am văzut și reacția furibundă la ministrului la primele 48 de ore, când ne spunea că inspectorul șef a fost schimbat, care era în concediu… În realitate doar s-au mutat pe alte funcții de conducere.

Astăzi, în Poliția Română, grupurile de WhatsUp sunt principalele mijloace de comunicare între polițiști. Repet, avem două săptămâni de la tragedie și nu am văzut scenariul pe care polițiștii trebuiau să-l pună în aplicare.

Citeste si:  Bucureștiul a depășit rata de infectare! Reacția lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: ”Când se intră în carantină, se închid și școlile”

De fiecare dată când sunt asemenea situații, trebuia cineva să analizeze la rece. Principala vină e că de doi ani de zile, de la Carmen Dan, continuând cu Marcel Vela și vedem cu dl Bode nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere. Politicul nu își dorește oameni pe care nu îi poate muta după bunul plac.

Andreica: „Peste 80% din funcțiile de conducere importante sunt împuternicite și asta spune totul”

Din punctul meu de vedere, clar a fost nevoie de țapi ispășitori, „vinovați”, pe care să-i aducă în fața publicului.

Politizarea sistemului nostru a ajuns până la cele mai înalte cote. Când a prezentat ministrul situația, era din start o dovadă de tentativă de a găsi un țap ispășitor. După ce vii și spui că e un nenorocit și l-am schimbat din funcție, apare informația că e consilier, îl pui într-un lanț instituțional și mai înalt, unde incompetența lui va putea să fie promovată într-un mod și mai răspândit, la nivelul tuturor structurilor din poliția română.

Citeste si:  Proteste masive anti-lockdown în Olanda. Poliţia a arestat peste 200 de persoane

Ne insultă inteligența.

Referitor la celelalte detalii: am citit materialul procurorilor de trimitere în judecată a agresorului. Se vorbește despre faptul că agresorul a închis ușa pe interior, cu cheile aflate în yală.

„Polițiștii nu erau pregătiți să discute cu agresorul de la Onești”

Despre colegii care se amuză de solicitările bărbatului. Fără să le iau apărarea, pentru că au greșit, acei polițiști nu au fost instruiți niciodată cum ar trebui să se comporte în astfel de situații. Au jucat o carte să-l destabilizeze pe agresor, că exagerează cu cererile sale.

Dimpotrivă, a crescut tensiunea discuțiilor dintre el și forțele de ordine. Polițiștii nu aveau nici măcar ce să discute cu acel agresor, pentru că nu aveau pregătirea necesară”, a declarat Cosmin Andreica.

Citeste si:  Cel mai nou bilanț al deceselor provocate de SARS – CoV – 2. Câți români au murit, în ultimele 24 de ore, după ce au luat coronavirus

Despre polițiștii implicați în contrabanda cu parfumuri

„Vreau să sesizăm faptul că sistemul nostru de autoapărare funcționează. E foarte important că această grupare a fost destructurată.

Cât despre implicarea unor funcționari ai statului, rolul lor era clar… Avem parte de un comisar șef din cadrul BCCO și încă un agent, dar vorbim de 25 milioane de euro.

Zilele trecute se plângeau cei de la ANAF că legea 12 de combatere a comerțului ambulant a fost abrogată și polițiștii nu mai pot să dispună sancțiuni. Mesajele pe care le primesc polițiștii sunt cumva din partea instituțiilor statului, sunt de o situație în care noi am lăsat garda jos.

Din păcate, mai sunt colegi care fac acest pas greșit, în cealaltă tabără”, a conchis liderul Europol.

Citeste articolul pe Gandul

 44 total views