Abonare la google news

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, despre dozele AstraZeneca cu probleme: „Faptul că s-a luat decizia de a înlocui lotul respectiv este o măsură maximală”

Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătății, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că decizia de a înlocui lotul ABV2856 AstraZeneca este una maximală, de precauție și vaccinarea va continua în România fără probleme.

„Nu vorbim de un vaccin controversat, vorbim de un lot de vaccinuri care este în analiză, care nu este în relație de cauzalitate cu efectele adverse care s-au întâmplat.

S-a vaccinat o persoană și a apărut o reacție adversă. AEM (Agenția Europeană a Medicamentelor) spune că se recomandă în continuare vaccinarea, foarte clar, nu există cauzalitate dovedită.

S-a luat o simplă măsură de precauție pentru dozele pe care le mai avem în România din respectivul lot.

Citeste si:  Directorul executiv AstraZeneca, sub tirul întrebărilor și criticilor în Parlamentul European: „Sunteți ca o bucată de săpun”

Andrei Baciu: „Faptul că aseară s-a luat decizia de a înlocui lotul respectiv AstraZeneca e o măsură maximală”

Dimpotrivă, AEM spune foarte clar că vaccinarea trebuie să continue și nu sunt elemente de cauzalitate între acest element și vaccinarea propriu-zisă.

Nu au fost probleme altele decât cele comune, reacțiile adverse minore, comune. Aferente oricărei vaccinări, fie că vorbim de cele locale, jenă, durere mică, care este o chestie comună, cauzată de actul mecanic sau diverse chestiuni generale, eventual o durere de cap, țin o zi și dispar.

Au fost întâlnite în România, la nivel global. Rugămintea noastră este să nu creăm panică.

Citeste si:  Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de 24 ianuarie 2024. Capricornii pot avea probleme cu banii

Să fim responsabili. Faptul că aseară s-a luat decizia de a înlocui lotul respectiv AstraZeneca e o măsură maximală. Nu există un caz în lume dovedit că ar cauza așa ceva.

Pentru toți cei care s-au vaccinat sau se vaccinează cu AstraZeneca sau altceva: avem un grup de experți care se uită la toate aceste lucruri, știm să comunicăm.”, a declarat Andrei Baciu la GÂNDUL LIVE.

„4.257 doze au fost carantinate”

„Italia a ridicat o suspiciune legată de apariția a două evenimente majore de natură trombotică pe un lot ABV2856 și a decis să suspende vaccinarea cu acest tip de vaccin din lotul aferent.

Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856.

Citeste si:  Uniunea Barourilor despre condamnarea avocatului Robert Roșu în dosarul Ferma Băneasa: Creează temeri grave în rândul avocaţilor privind riscurile răspunderii juridice a avocatului pentru activitatea de consultanţă şi reprezentare

Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot. Activitatea de vacinare continuă”, a mai spus medicul coordonator.”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare la nivel național.

Citeste articolul pe Gandul

 42 total views