Abonare la google news

Gabriel Liiceanu dă de pământ cu Mircea Dinescu: Este un scandalagiu, un mitocan şi un poftangiu. Comportament de puşlama ordinară!

Gabriel Liiceanu dă de pământ cu Mircea Dinescu. Gabriel Liiceanu aduce o serie de jigniri lui Mircea Dinescu, printre care se numără „scandalagiu, mitocan, poftangiu şi un claun isteric locuit de patima căpătuielii. Întreaga reacţie a fost publicată joi într-un text pe platforma de opinii Contributors.

Gabriel Liiceanu dă de pământ cu Mircea Dinescu: Este un scandalagiu, un mitocan şi un poftangiu. Comportament de puşlama ordinară!

„Judecând după nivelul nostru de civilizație, la capătul celor treizeci de ani istorici de «tranziție» pe care i-am împlinit, înclin să cred că cel mai mare pedagog valah al României a fost un poet care în tinerețe scria versuri involte. Când spun „pedagog valah”, am în minte un ins care, în ultimele decenii, a marcat populația românească din Câmpia Dunării (ceea ce ardelenii numesc generic «Sudul») printr-un model de comportament iradiant, caracterizat prin cultivarea vulgarității, a țopeniei obraznice și infatuate, a cabotinismului lucrativ, a închinării vieții profitului făcut cu prețul unei nerușinări fără margini.

Citeste si:  Ce este hematuria și care sunt cauzele acesteia

Faptul că un asemenea individ a aspirat la rangul de «simbol al revoluției» dă măsura felului în care ceea ce a început în iarna lui ʼ89 ca act de demnitate și sacrificiu a sfârșit, prin contribuția lui, ca prostituare a istoriei. Rar îți e dat să vezi categoriile vieții mai crunt caricaturizate de un singur ins, rar se întâmplă ca «jumătatea funestă» a lumii să scape mai voioasă de sub control”, scrie Liiceanu.

Citeste si:  Horoscopul chinezesc pentru 19 februarie. Ziua este guvernată de Pământ Yang și de Câine

Fondatorul Humanitas face trimitere și la perioada de disidență a lui Dinescu de dinainte de Revoluție și taxează transformarea acestuia după 1990. „În preajma lui ʼ90, poetul intră în rolul de disident oficial, dar tot ce face (și mai ales cum face) în zilele revoluției din decembrie și în continuare ne obligă să recurgem la scenarii de culise nedescâlcite nici până în ziua de azi. Cândva se va afla poate că a făcut parte din casting-ul unei cacialmale istorice, că a fost agentul transformării unui moment sublim într-o farsă. Căci a văzut vreodată cineva un disident care, după ce se presupune că, mânat de virtuți nobile, s-a aruncat în lupta cu Răul, să se lăfăiască apoi într-un comportament de pușlama ordinară?”.

Citeste si:  Societatea de Terapie Intensivă: Condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale. Considerăm însă inacceptabilă judecarea şi execuţia publică, cu cruzime şi vulgaritate, a unor oameni exclusiv pe baza unor alegaţii şi fără a aştepta stabilirea adevărului

Citeşte şi: „Trăsniții” dispare de la Prima TV. Mircea Dinescu vine cu o nouă emisiune „Poezie și delicatesuri”
 

Citeste articolul pe RomaniaTV

 45 total views