Abonare la google news

Funeriu: Dacă am fi mers până la capăt cu această luptă împotriva plagiatelor, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României/ Eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională 

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a demarat demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate, susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ un deceniu ar fi fost dus la capăt, „am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României”. El spune că, în opinia sa, lupta sa împotriva plagiatorilor „a devenit o problemă de siguranţă naţională”, transmite News.ro

„Acum zece ani, după ce am curăţat bacalaureatul, am început lupta împotriva plagiatelor., lupta împotriva celei mai grave forme de pervertire intelectuală a naţiei, pentru că acei plagiatori vă devin profesori universitari. Am început acea luptă în indiferenţa generală. Lucrurile au luat amploare când a fost prins Ponta cu plagiatul. (…) Dar lupta corectă pe care am început-o eu a fost extrem de prost gestionată de politicienii care au urmat. De ce? Pentru că s-a dovedit că acest fenomen era atât de extins în societate încât, dacă am fi mers până la capăt cu această luptă, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României. Astăzi, vă reamintesc, sunt în evaluare procurori, şefi de servicii secrete, şefi din Armată, şefi din Poliţie. Deci instituţiile de forţă ale statului. Eu am început acest lucru, l-am văzut ca pe o problemă academică după care s-a extins la nivelul societăţii şi eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională când ai foarte mulţi oameni din structurile de forţă care sunt implicaţi în această fraudă. Din nou, o problemă prost gestionată de politicieni”, a declarat Daniel Funeriu în emisiunea Insider Politic, duminică, la Prima Tv.

Funeriu admite că a avut o contribuţie la devoalarea plagiatului fostului premier Victor Ponta, spunând că acest lucru l-a „costat scump”, arătând că nu se referă la fotoliul de ministru.
Fostul ministru susţine că a propus soluţia, la plecarea sa, şi anume aceea ca universităţile însele să verifice toate tezele şi să trimită rezoluţiile cu privire la plagiate, iar cele care nu fac acest efort să nu mai primească bani de la buget.


Citeste articolul pe G4Media