Abonare la google news

Freedom House: Nivelul libertăților în Rusia este de 20 de puncte din 100, la fel ca în țările africane

Nivelul libertăților în Rusia e același ca în Republica Democratică Congo și în Republica Congo. Toate cele trei țări au primit câte 20 de puncte din cele 100 posibile și au fost clasificate ca state în care libertățile lipsesc, reiese din raportul organizației pentru drepturile omului Freedom House.

„În sistemul politic autoritar din Rusia puterea este concentrată în mâinile președintelui Vladimir Putin. Cu forțe de securitate loiale, cu un sistem judiciar subordonat, un mediu de presă controlat și cu un organ legislativ alcătuit din partidul de guvernământ și facțiuni de opoziție docile, Kremlinul este capabil să manipuleze alegerile și să reprime disidența autentică”, se arată în raport.

În document se remarcă totodată faptul că „dezmățul corupției contribuie la schimbarea legăturilor dintre birocrați și grupurile criminale organizate”.

Citeste si:  Vaccinul chinezesc Coronavac are eficacitate aproape de zero, după studii. Țările care imunizează cu acest ser

Între evenimentele-cheie ale anului 2020 în Rusia, apărătorii pentru drepturile omului au trecut pandemia de coronavirus („analiștii au presupus că autoritățile au micșorat numărul real de decese cauzate de coronavirus”), scrutinul privind amendamentele la Constituție („rezultatul pozitiv al scrutinului” – n. Rosbalt) care i-a permis de fapt președintelui Putin să rămână în funcție până în 2036. Între alte modificări, amendamentele îi permit președintelui, cu sprijinul camerei superioare a legislativului, să-i înlăture pe judecătorii Curții Constituționale și ai Curții Supreme, ceea ce reduce încă și mai mult independența oricum slabă a sistemului judiciar. Alte evenimente-cheie sunt considerate protestele de la Habarovsk, pe care „în general autoritățile le-au ignorat”, precum și adoptarea legii care obligă organizațiile neguvernamentale care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini.

Citeste si:  Olanda expulzează doi diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj tehnologic

După cum se remarcă în raport, „cel mai influent rival (al lui Putin – n. Rosbalt), Aleksei Navalnîi, a fost descalificat înainte de începerea campaniei (pentru alegerile prezidențiale din 2024 – n. Rosbal) potrivit unui verdict motivat politic”.

„Numeroasele structuri de forță din Rusia lucrează la menținerea controlului rigid asupra societății și pentru prevenirea oricăror provocări politice la adresa regimului în exercițiu”, se arată în raport.

„Autoritățile federale au oportunități limitate de a impune hotărârile politice în Cecenia”, unde liderul cecen Ramzan Kadîrov ar fi primit putere necontrolată în schimbul menținerii republicii în componența Federației Ruse.

„Corupția în guvern și în lumea afacerilor este larg răspândită, iar lipsa responsabilității le permite birocraților să comită infracțiuni fără să fie pedepsiți. Mulți analiști susțin că sistemul politic este în esență o cleptocrație, un regim a cărui caracteristică determinantă este jefuirea bogăției publice de către elitele aflate la putere”, se menționează în raport. Unele dintre aceste elite, subliniază Freedom House, lucrează deschis la realizarea obiectivelor politice ale conducerii țării și primesc contracte de stat și protecție împotriva urmăririi penale în schimbul loialității lor.

Citeste si:  Franța își închide frontierele pentru toate țările care nu sunt parte din Uniunea Europeană, pentru a limita răspândirea Coronavirusului

Apărătorii drepturilor omului subliniază că numărul țărilor cu statutul „lipsite de libertate” se găsește la un nivel-record în ultimii 15 ani. Astfel, rating-ul libertății a fost scăzut pentru 73 de țări. Potrivit aprecierii Freedom House, în prezent 54 de țări sunt „lipsite de libertate”.

Sursa: Rosbalt / Traducerea de Silvia Nicolau (Rador)


Citeste articolul pe G4Media