3 iunie 7:06 PM

Abonare la google news

Fostul ministru austriac de externe, care a dansat la nuntă cu Putin, numită în consiliul director al Rosneft

Compania de stat din Rusia a făcut anunţul miercuri, într-un comunicat. 

 

Karin Kneissl a fost ministru de externe al Austriei între 2017 şi 2019.

 

În august 2018, imaginea în care Kneissl dansa cu preşedintele rus după ce l-a invitat la nunta ei a creat valuri în Europa mai ales că se întâmpla la doar câteva luni după ce UE a luat măsura expulzării unui număr de diplomaţi ruşi în urma otrăvirii fostului spion dublu Serghei Skripal în Marea Britanie.

 

Nominalizată în martie, poziţia a fost confirmată în urma votului de marţi al acţionarilor.

 

Rosneft, al cărei acţionar majoritar este statul rus, furnizează circa o treime din totalul extracţiilor de petrol din ţară.

 

Preşedintele companiei este Igor Seşin, fost vicepremier, şi un aliat apropiat al lui Vladimir Putin.

 

Din consiliul director al Rosneft mai fac parte fostul preşedinte al companiei energetice BP, americanul Bob Dudley,şi actualul CEO al BP, irlandezul Bernard Looney. BP deţine 19.75% din acţiunile Rosneft. Ceilalţi membri sunt figuri din structurile guvernului rus şi reprezentanţi din Qatar, care deţine 18.53% din gigantul petrolier.

 

În 2020, Rosneft a înregistrat profituri de doar 147 miliarde de ruble (două miliarde de dolari) – o scădere de 80% faţă de nivelurile de dinainte de pandemie. Rosneft a scăzut producţia în urma pactului dintre Rusia şi Arabia Saudită privind sprijinirea preţurilor petrolului în perioada pandemiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul