9 februarie 12:06 AM

Abonare la google news

Florin Cîțu, mesaj pentru profesori: „Fac un apel să se vaccineze!“

Premierul Florin Cîțu a transmis luni, 8 decembrie, la redeschiderea școlilor, u nmesaj pentru profesori și părinți. Florin Cîțu le-a transmis cadrelor didactice să se vaccinze, iar părinții să aibă grijă ca în cazul în care un copil are semne de ifnecatre să fie ținut acasă.

„E foarte important să purtăm mască și să respectăm regulile. Ține de noi să avem un an școlar fără probleme. Fac un apel către părinți să-i observe pe copii, iar la primul semnal să îi țină acasă. Fac un apel către profesori să se vaccineze. E important ca să avem un an școlar fără probleme. România se menține la nivel mondial pe locul 14. Bineînțeles că sunt probleme, dar ne menținem bine”, a declarat Florin Cîțu.

800.000 de doze de vaccin AstraZeneca

Premierul a anunțat că România va primi un total de 800.000 de doze de vaccin anti-COVID AstraZeneca în luna februarie. În cazul acestui vaccin rapelul se efectuează la două luni de zile de la administrarea primei doze, spune premierul și încă 800.000 de persoane vor putea fi programate pentru imunizare.

„De la AstraZeneca vom primi în această lună aproape 800.000 de doze. Începem de pe 10 programările pentru AstraZeneca. Vom face prima vaccinare, nu vom păstra rapelul. Rapelul la AstraZeneca este peste două luni de zile, deci încă 800.000 de persoane pot fi programate. Nu văd o problemă. Astăzi am văzut un top făcut de cei de la Bloomberg, România se menține la nivel global pe locul 14 în ceea ce privește campania de vaccinare. Eu zic că campania de vaccinare merge foarte bine și bineînțeles că sunt probleme pe termen scurt, nu depind de noi, dar eu zic că ne-am ajustat foarte bine la situație”, a spus Florin Cîțu.

Florin Cîțu: „Mergem pe un deficit de 7%“

Altfel, premierul a precizat că Legea Bugetului pe anul 2021 este finalizată și va lansată în dezbatere publică. Cîțu susține că se va merge pe un deficit de 7%.

„Legea bugetului este finalizată, va lansată în dezbatere publică. Am avut câteva amendamente de lămurit cu partenerii din coaliție. Deficitul va fi de 7% sau 7,1%”, a menționat Florin Cîțu. Premierul a adăugat că Legea Bugetului va lega sporurile bugetarilor de performanța acestora.

Ce s-a întâmplat cu tranșa de vaccin de la Pfizer

Premierul a vorbit și despre a opta tranșă de vaccin produs de Pfizer, care nu a mai ajuns în această dimineață în România. Zborul programat în această dimineață a fost anulat din cauza vremii nefavorabile din Germania. Din cauza viscolului, avionul nu a mai decolat.

„Dozele respective nu au mai putut ajunge la această oră. S-ar putea să ajungă azi, vedem, ori astăzi, ori mâine. Am vorbit cu Ministerul Apărării Naționale, să vedem dacă avem noi posibilitatea să aducem noi aceste doze. Sunt doze de rapel, nu e nicio problemă, nu se reprogramează nimeni”, a mai spus Florin Cîțu.

A opta tranșă de vaccin Pfizer/BioNTech, care constă din 163.800 de doze, urma să ajungă luni în România. Erau programate aterizări pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

Sorin Cîmpeanu: „Personalul din învățământ va avea o prioritate la vaccinare“

Ministrul Educației a dat asigurări că profesorii se vor putea vaccine cât mai repede în momentul în care vor fi disponibile vaccinuri anti-COVID-19.

„Personalul are stabilită deja o prioritate sistemică de îndată ce vom avea doze de vaccin suficiente. În sistemul de învățământ dorința de vaccinare a fost mult mai mare decât putința, înțelegând numărul de doze de vaccin. De la finalul acestei luni sunt convins că situația se va rezolva, iar personalul din învățământ va avea o prioritate la vaccinare conformă cu prioritatea spunem cu toții că o acordăm școlii și viitorului acestei țări”“, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Sursa: BZI