vineri 4 iunie 11:06 PM

Abonare la google news

Filat, despre cele 600 mln. euro: Sprijinul va crește dacă la Chișinău vor exista parteneri pro-europeni

Fostul prim-ministru al R.Moldova, Vlad Filat, consideră că anunțul privind aprobarea planului de relansare economică istoric, de 600 de milioane de euro, de către Comisia Europeană pentru Republica Moldova, este un semnal politic puternic ce repune statul pe traiectoria integrării europene, după ce în 2015 parcursul european a fost blocat de binomul Plahotniuc-Dodon.


„Anunțul Comisiei Europene privind acordarea a 600 de milioane de euro, dincolo de dimensiunea economică, este un puternic semnal politic ce repune Republica Moldova pe traiectoria de integrare europeană începută în anul 2009. Blocat în 2015 de binomul Plahotniuc-Dodon prin capturarea cvasi-totală a statului, parcursul european al Republicii Moldova beneficiază prin acest ajutor al Uniunii Europene de o nouă șansă”, se arată într-un mesaj postat de Vlad Filat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului premier „sprijinul acordat de Uniunea Europeană va deveni operațional doar dacă la Chișinău vor exista parteneri pro-europeni, profund angajați în apropierea de Uniunea Europeană. Acest sprijin va crește substanțial în măsura în care Republica Moldova își va îndeplini angajamentele agreate și asumate în fața Uniunii Europene”.


Filat mai menționează că, „cei 5 piloni enunțați în Planul de Recuperare Economică pentru Republica Moldova (managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajare în piața muncii; reforma statului de drept și justiție), vor asigura nu doar reforma și modernizarea statului, ci și o mai bună interoperabilizare cu Uniunea Europeană”.

Ex-premierul s-a referit și la atacurile venite din partea socialistului Igor Dodon asupra partenerilor de dezvoltare, despre care spune că derivă din „invidie, neputință și frustrare”.

„În ceea ce-l privește pe Igor Dodon și atacurile la adresa partenerilor de dezvoltare, ele derivă pur și simplu din invidie, neputință și frustrare. De fapt, refacerea alianței Plahotniuc-Dodon-Voronin este o ”alianță a izolaților”, în vremea fiecăruia dintre ei Republica Moldova a fost izolată extern, iar partenerii de dezvoltare i-au ignorat. Din păcate, cei care au avut de suferit și pierdut au fost cetățenii. Dacă partenerii de dezvoltare i-au izolat, ar fi bine ca și noi, cetățenii Republicii Moldova, să-i izolăm și să ne continuăm drumul spre Europa!”, a conchis Filat.

Amintim că un plan de relansare economică istoric, de 600 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova. Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19 din țară.

Stiripesurse.ro


Stirile.eu