Abonare la google news

Fenomen astronomic rar. Magda Stavinschi: ”Nu are nici o legătură cu steaua de la Betleem, cum se crede”

Conjuncția planetelor Saturn și Jupiter este un fenomen astronomic asociat în cultura populară cu Steaua Magilor. O teorie care nu stă însă în picioare din punct de vedere științific, după cum explică la RFI doctorul în astronomie Magda Stavinschi: ”Acum, faptul că ne apropiem de Crăciun, mulți au spus: a, probabil așa a fost și la steaua de la Betleem. Eu m-am ocupat mult și nu numai eu, că este o istorie întreagă a urmăririi acestei stele încă de pe vremea lui Kepler, el însuși s-a ocupat să vadă ce fenomen a avut loc în momentul nașterii lui Iisus. Realitatea e că nu are nici o legătură steaua de la Betleem cu fenomenul care are loc în noaptea de 21 decembrie”.

Astronomul spune că nu există o explicație științifică pentru Steaua Magilor: ”S-au căutat diverse explicații științifice și nici una nu a fost concludentă. S-a vorbit și de o supernovă care ar fi avut loc în galaxia Andromeda, în apropierea acestui eveniment. În final, nu a fost găsit nici un fenomen astronomic spectaculos, care să se poată potrivi cu steaua de la Betleem. Mai mult, teza conform căreia steaua era un obiect astronomic nu răspunde la câteva întrebări importante: magii au văzut steaua la est, de ce au călătorit ei spre vest? Au urmat steaua către regele evreilor, de ce au mers atunci la Ierusalim, înainte de a fi fost conduși de Irod către Betleem? De ce nu a văzut nimeni din Ierusalim steaua? (…) Se pare că legenda e atât de frumoasă, încât oamenii și-au însușit-o pentru ani mulți de atunci încoace”.

Magda Stavinschi explică la RFI conjuncția dintre Saturn și Jupiter: ”Este un fenomen nu aș putea spune neobișnuit, dar destul de rar, adică cele două planete vor fi văzute foarte aproape una de cealaltă. Fiecare în parte este un punct luminos care este foarte atractiv pentru cei care urmăresc bolta cerească într-o noapte senină (…). Dacă ele sunt foarte aproape una de alta, ele nu se apropie, cele două planete sunt departe una de cealaltă, dar dacă le vedem aproape una față de cealaltă, evident că fenomenul pare mult mai plăcut, mai frumos”.

Sursa: RFI