10 februarie 6:50 AM

Abonare la google news

Federaţia Română de Haltere, la un pas de suspendare! Riscăm să nu avem halterofili la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Pericol mare pentru sportul românesc: Federaţia Română de Haltere poate fi suspendată şi astfel nu va avea reprezentanţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Asta din cauza ultimelor cazuri de dopaj, informează site-ul Federaţiei Internaţionale de Haltere.

Agenţia Internaţională de Testare a încheiat procedurile împotriva sportivilor români Gabriel Sîncrăian şi Răzvan Martin pentru încălcarea regulamentului antidoping la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra.

În urma reanalizării probelor prelevate în 2012, Sîncrăian a fost depistat pozitiv la stanozolol şi metenolon, iar Martin la stanozolol, metenolon şi dehidroclormetiltestosteron. Sîncrăian, depistat pozitiv în alte două rânduri (2013 şi 2016) a primit o suspendare pe perioada 13.08.2024-12.08.2026, în timp ce Martin, care a fost testat pozitiv şi în 2013, a fost suspendat pentru perioada 15.11.2025-14.11.2027.

Federaţia Română de Haltere, la un pas de suspendare! Riscăm să nu avem halterofili la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Numărul de violări ale regulamentului antidoping de către halterofilii români a ajuns la patru în decurs de 12 luni, astfel că Federaţia Română de Haltere face subiectul unei sancţiuni disciplinare din partea IWF, în baza articolului 12 al regulamentului antidoping al forului mondial, care în trecut a dus la suspendarea mai multor federaţii, scrie Agerpres.

Toţi cei patru halterofili români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au fost găsiţi dopaţi în urma reanalizării probelor prelevate la momentul respectiv: Răzvan Martin (bronz la cat. 69 kg), Roxana Cocoş (argint la cat. 69 kg), Florin Croitoru (locul 9 la cat. 56 kg) şi Gabriel Sîncrăian (cat. 85 kg).

Răzvan Martin a obţinut medalia de bronz la categoria 69 kg, în timp ce Roxana Cocoş a luat medalia de argint în proba feminină la aceeaşi categorie.

Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a retras pe 25 noiembrie 2020 medaliile de argint şi de bronz, cucerite de Roxana Cocoş, respectiv Răzvan Martin la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, după ce ei au fost testaţi pozitiv la reanalizarea probelor.

Sursa: Prosport