Abonare la google news

Federația de Fotbal din Kosovo vrea ca la etapa din Spania a calificărilor pentru Cupa Mondială să îi fie respectat drapelul și imnul

Federația de Fotbal din Kosovo și-a avertizat omologii din Spania, cerându-le să-i respecte suveranitea țării în această lună, atunci când echipa sa va veni în Spania să dispute un meci în cadrul calificărilor pentru Cupa Mondială, meci care se va disputa la Sevilla, scrie The Washington Post, citat de Rador.

Atât printr-o declarație de presă, cât și pe Twitter, federația a intrat în dispută cu reprezentanții echipei naționale spaniole, întrucât ei s-ar fi referit la Kosovo ca la “un teritoriu”. Cele două echipe ar urma să-și dispute meciul pe 31 martie.

“Vom juca numai în conformitate cu criteriile și reglementările stricte ale UEFA, cu imnul și cu drapelul național, în caz contrar, meciul nu va avea loc“, se arată într-o declarație a federației kosovare.

Citeste si:  Sacrificiul suprem în numele fotbalui! Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar, de când țara a câștigat dreptul de a organiza Cupa Mondială din 2022

Kosovo și Spania fac parte din Grupa B, alături de Suedia, Grecia și Georgia.

Spania, Grecia și Georgia nu au recunoscut independența Kosovo față de Serbia, proclamată în 2008.

Cu doi ani în urmă, refuzul Spaniei de a respecta drapelul și imnul național din Kosovo a silit UEFA să mute meciurile din cadrul Campionatelor Europene de Fotbal pentru fotbaliști sub 17 ani.

Potrivit declarației făcute de federație, “Kosovo este un stat național, recunoscut de majoritatea țărilor democratice dezvoltate de pe glob“ și, începând din mai 2016, este membru cu drepturi egale alături de alte țări în cadrul UEFA și FIFA.

Citeste si:  Șapte ani de la anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă

Calificarea Kosovo drept “teritoriu” este “inacceptabilă”, susține federația, ea adăugând că a cerut federației spaniole să răspundă îngrijorării manifestate și subliniind că asemenea acțiuni “afectează relațiile dntre federațiile și țările noastre“.

“Dacă ei nu reacționează, vom fi obligați să ne reclamăm acest drept în fața UEFA, căreia îi vom cere să ne apere instituția, având în vedere că suntem membri UEFA cu drepturi egale, la fel ca și celelalte 54 de federații, iar Spania este obligată să ne trateze ca atare”, precizează declarația.

Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, la zece ani după sângerosul război dintre anii 1998 -1999 purtat între etnicii rebeli separatiști albanezi și forțele sârbe și încheiat în urma unui bombardament al NATO care a durat 78 de zile și care a alungat trupele sârbe, acolo mobilizându-se ulterior forțe de menținere a păcii.

Citeste si:  Rafila: Teoretic, vaccinurile anti-COVID vor acționa și împotriva noii tulpini. Rămâne de văzut dacă campania va fi suficient de rapidă

Majoritatea statelor occidentale au recunoscut independența Kosovo, dar nu și câteva țări membre ale Uniunii Europene precum Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania. Serbia și aliații săi, Rusia și China, nu i-au recunoscut nici ele independența.

Sursa: The Washington Post/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga


Citeste articolul pe G4Media

 42 total views