sâmbătă 11 septembrie 10:12 AM

Abonare la google news

Fanii celor de la UTA, mesaje rasiste în meciul cu Rapid: „Croncăne Giuleștiul, de răsună Bucureștiul!”. Clubul din Arad riscă sancțiuni

Cel mai important meci al toamnei pentru fanii „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc a coincis cu un duel de podium în Liga 1. Partida UTA – Rapid s-a încheiat cu scorul de 2-2. În tribune, galeria gazdelor a afișat și mesaje rasiste, dar a existat și un omagiu pentru Ivan Patzaichin.


„Vineri cucerim Aradul!” a fost mesajul războinic lansat pe rețelele de socializare de către galeria Rapidului, însă apelul făcut nu a fost unul de mare succes. De la București au ajuns în jur de 230 de suporteri, cărora li s-au alăturat încă aproximativ 120 de „frați” veniți de la Timișoara.

De cealaltă parte, peluza „Iosif Petschovschi” a fost plină până la refuz la meciul UTA Arad – Rapid, 2-2.


Ivan Patzaichin, omagiat la Arad

Înainte de primul fluier al lui Iulian Călin arădenii au afișat un mesaj în memoria fostului mare canotor, Ivan Patzaichin care a decedase în urmă cu cinci zile la vârsta de 71 de ani: „Dumnezeu să-ți poarte lotca în ape liniștite, Amirale!“ – i-au transmis arădenii marelui campion. De cealaltă parte rapidiști au realizat o coregrafie în două părți. Jucătorii au intrat cu un banner: „Împreună suntem”, iar din peluza oaspete s-a completat: „De neclintit”.

Rivalele UTA-ei, la picioarele reginei în alb-roșu

În primele minute ale confruntării cu Rapidul, galeria utistă a afișat prima lor coregrafie de la revenirea echipei în Liga 1 și, bineînțeles, redeschiderea stadioanelor. Pe o pânză imensă, a fost desenată o regină îmbrăcată în alb – roșu, cu sceptrul în mână, semn al puterii în fața supușilor săi. După culoarea straielor, ne-am dat seama că la picioarele stăpânei stau câte un polist, un u-ist (n.red. – suporter al Universității Cluj), un oltean (reprezentan al FC U Craiova) și un rapidist.

Bufonul reșițean își făcea treaba în dreapta reginei, iar „câinele” dinamovist era ținut în lesă în stânga. Pe betonul din fața peluzei a venit și explicația: „Dorința unui întreg stadion: Regina României înapoi pe tron”, totul devenind și mai spectaculos când fanii sextuplei campioane a României și-au luminat coregrafia cu torțe roșii.

Încălzirea din prima repriză

Pe lângă scandările obișnuite preluate de tot stadionul, galeria UTA-ei a afișat pe rând și câteva bannere cu mesaje spre rivalii rapidiști și poliști. „Pentru „frații“ din Banat, care e Rapid de fapt?“, a fost prima înțepătură la adresa „alb-vișiniilor”, cu referire la faptul că în acest moment există mai multe cluburi care se pretind continuatoare ale Rapidului. Imediat după a urmat: „Ultrașii în vișiniu, maneliști din tată-n fiu”, mesaje la care fanii oaspeți nu au replicat decât prin scandări menite să enerveze publicul arădean: „Timișoara! Poli Timișoara“.

Partea a doua a dus un repertoriu la foc automat al galeriei arădene, care în debut a aprins și multe fumigene negre, roșii și albe. Primul mesaj al mitanului a aparținut, însă, oaspeților, mesaj care avea să rămână singurul afișat de combinata Rapid – Poli: „Când vremurile negre ne-au trimis la pământ, îmbrăcați în vișiniu ne-am ridicat râzând“.

Mesajele rasiste au venit după pauză! „Roalert: Atenție sporită la obiectele de valoare! Azi avem oaspeți exploratori de buzunare!“

Ultimele mesaje ale „roș-albilor” din peluză au fost aluzii clare la etnia unor rivali din capitală: „Croncăne Giuleștiul, de răsună Bucureștiul!“ sau „Rapidu-n cantonament stă pe firul de curent!“ . Finalul de meci, aprins și de reușitele lui Hora și Antal, care au adus un punct pentru UTA, a venit la pachet cu ultimele aroganțe ale galeriei utiste: „Roalert: Atenție sporită la obiectele de valoare! Azi avem oaspeți exploratori de buzunare!“ și, în fine, „Dacă vă simțiți discriminați, la început de meci de ce nu îngenuncheați?“

În funcție de ce a notat în raport observatorul de joc bucureșteanul Romulus Chihaia, mai ales că la un moment s-a aruncat în teren și cu niște sticle de plastic din sectorul galeriei arădene, clubul UTA va fi amendat. Se poate primi ca sancțiune inclusiv disputarea unor partide cu porțile închise.

foto: capturi Digi Sport

 

Prosport.ro


Stirile.eu