Abonare la google news

Experimente militare pe Staţia Spaţială Internaţională

Astronauţii aflați în misiune pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), între care și cei americani, au efectuat experimente în interesul armatelor ţărilor lor, a dezvăluit vineri, 4 iunie, şeful Agenţiei Spaţiale Ruse (Roskosmos). Dmitri Rogozin recunoaște că şi astronauții ruşi au efectuat experimente militare pe ISS.

„Ştim că şi colegii americani au efectuat unele experimente în interesul Ministerului Apărării al SUA”, a declarat Rogozin.

„Experimente civile, fără legătură cu utilizarea armelor”

„De asemenea, şi noi, la început, am avut câteva experimente, care în esenţă erau civile, fără vreo legătură cu utilizarea armelor, dar care fuseseră comandate de Ministerul rus al Apărării”, a afirmat Rogozin. Potrivit acestuia, cosmonauţii ruşi au monitorizat din spaţiu anumite zone de pe Terra. Șeful Roskosmos a făcut afirmaţiile într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti. Declarațiile apar în marja Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, care se desfăşoară din 2 până în 5 iunie.

Referitor la aceste teste cu caracter militar, Rogozin a afirmat că „programul ISS nu le-a interzis niciodată”: „Problema este că, atunci când este vorba de o staţie internaţională, fiecare îl spionează pe celălalt. De aceea, libertatea efectuării a tot felul de experimente militare este limitată”.

În 12 aprilie, Rusia a anunţat că intenţionează să înceteze să mai utilizeze ISS începând cu anul 2025, având în vedere construirea unei staţii orbitale proprii. Una dintre opţiunile analizate de Moscova ar fi să atribuie SUA responsabilitatea pentru segmentul rusesc de pe ISS, a mai anunțat Dmitri Rogozin.

Citeste articolul pe Gandul