17 martie 6:25 PM

Abonare la google news

EXCLUSIV. Specialist în boli infecțioase: „COVID-19 va deveni un virus de sezon. Masca ne-a scăpat de gripă”. De ce recomandă medicul vaccinul Johnson&Johnson

Gheorghe Enache, medic primar în boli infecţioase și conferențiar universitar, a vorbit într-un interviu pentru GÂNDUL.RO despre vaccinul companiei Johnson & Johsnon, ser care va ajunge curând și în țara noastră. Totodată, specialistul în boli infecțioase spune că coronavirusul va deveni un virus de sezon, așa cum este și cel gripal. 

Vaccinul dezvoltat de gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson  este indicat în acest moment doar la persoanele de peste 18 ani. Serul este primul din cele omologate de OMS care necesită administrarea unei singure doze şi poate fi păstrat într-un frigider obişnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni. La o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este însă de trei ani.

Medic infecționist: „Masca ne-a scăpat de gripă”

În ceea ce privește vaccinul celor de la Johnson & Johnson, în studiile clinice nu au fost observate reacții adverse deoseobite. Eu am încredere în acest vaccin. Este mult mai ”natural” în sensul că va fi administrat într-o singură doză, nu se păstrează la temperaturi foarte scăzute. Va fi un vaccin care va intra în competiție cu celelalte. Am mare încredere în el că este un vaccin mai apropiat de gândirea noastră. Sunt țări care nu au parte de niciun vaccin, noi în schimb vom avea patru”, spune medicul primar în boli infecțioase, Gheorghe Enache.

Medic: „COVID-19 va deveni un virus sezonier”

Medicul primar în boli infecțioase atrage atenția că motivul pentru care am scăpat de gripă anul acesta a fost purtarea măștii de protecție

„Masca este cea care ne-a protejat de restul virozelor. În afară de COVID-19, ne-a protejat de gripă. Să nu uităm cât de crescută era mortalitatea în urmă cu 2-3 ani. COVID-19 va deveni un virus sezonier, așa cum sunt și virusurile gripale. Vom avea vaccinul împotriva SARS-COV-2 așa cum avem și vaccinul împotriva gripei. Va intra într-o oarecare normalitate. Pe agenda OMS sunt încă zece virusuri monitorizate cu mare atenție, coronavirusul și virusul gripal nu sunt singurele”, spune medicul Enache.

Citeste articolul pe Gandul