marți 26 octombrie 8:01 PM

Abonare la google news

EXCLUSIV PlaySport LIVE. Alex Bourceanu visează la o carieră de antrenor, dar statul român îi pune piedici: „Voi avea hârtiile peste 7 ani”

Invitat în cadrul emisiunii Playsport.ro LIVE, Alex Bourceanu a vorbit despre planul său de a ajunge antrenor principal în Liga I. Fostul mijlocaș de la FCSB a început deja niște cursuri de specializare în Olanda, însă până să își obțină licența PRO spune că va mai trebui să aștepte 7 ani.


Alex Bourceanu, nerăbdător să înceapă munca de antrenor

Retras din activitatea de fotbalist în urmă cu doi ani, Alex Bourceanu își dorește acum să urmeze o carieră de antrenor. Fostul mijlocaș de la FCSB vrea să devină un tehnician cu acte în regulă și a început deja demersurile pentru a-și lua toate licențele. Însă, acest lucru nu se va întâmpla prea curând.
De 7 ani spune Bourceanu că are nevoie pentru a obține licența PRO:

La costum e foarte complicat să mă vedeți. Nu știu cum voi fi atunci când o să fiu antrenor. Din punct de vedere al hârtiilor, peste 7 ani ar trebui să fiu antrenor principal în Liga I, cu licență PRO. Sigur, există posibilitatea de a fi și înainte antrenor.

În acest moment, am o acreditare de preparator fizic. Deci aș putea să stau pe banca și la Liga I. Nu sunt încă pregătit.

Am anumite hibe și lipsă de cunoștințe în anumite arii ale fotbalului. Cred că în câteva luni o să am o idee generală, dar cam în trei ani anticipez să fiu la un nivel foarte bun. Ca metodică, înțelegere a jocului.

Fac niște cursuri în Olanda. Vor dura cel puțin 3 ani de zile. Studiez toate ariile fotbalului, pentru a fi pregătit în a conduce un staff. Sigur, în următoarea perioadă pot fi și parte a unui staff, dar pe terem lung îmi doresc să fiu principal. Când se va întâmpla? Când va apărea o oportunitate și când se vor îndeplini anumite cerințe și standarde de profesionalism. Iar dacă voi fi asistent, trebuie să mă adaptez la cerințele principalului. Probabil că ăsta va fi drumul, pentru că deși am primit anumite sfaturi, nu există nicio rețetă de succes.

Tot ceea ce pot să fac acum e să acumulez cât mai multe informații, cunoștințe pe care să le pot pune in practică atunci când voi avea șansa. Și șansa se va ivi. Dacă ai cunoștințe înseamnă că ești competent și fotbalul din România are nevoie de oameni competenți”, a spus Bourceanu, la Playsport.ro LIVE.

Alex Bourceanu: „Un medic chirurg are nevoie de 6 ani pentru a opera”

În continuare, Boruceanu spune că ar fi putut fi o portiță prin care să își înjumătățească perioada de școlire. Totuși, din cauza statului român acest lucru nu este posibil:


E vorba de modul în care e structurat programul de învățare. Vin cu o propunere. Până la Licența B, să poți trece doi ani într-un an. Să îmi dea teancul de cărți, le învăț, dau examen, trec și merg mai departe. În general, practica o fac la B, o fac la A, o fac la PRO. Am timp să fac practică. Dar dați-mi acces. Dați-mi cărțile și eu le învăț.
Nu știu cât e de greșit sistemul, nu am spus asta. E doar o propunere.

Și mai departe, în 6 ani operezi oameni. Chirurgul intră în sala de operație și are pe mână viața unui om. În fotbal vorbim de 7 ani. Adică nu e chestiune de viață și de moarte. Înțeleg că trebuie să avem o educație…

Conform convenției UEFA, cei care au 7 sezoane jucate în prima ligă a unei țări afiliate UEFA, pot face licența A plus licența B în jumătate din ore. Există o posibilitate. În schimb, legile UEFA contravin legilor statului român. Și doar în România se întâmplă asta. Spun că pentru orice slujbă pe care o ai, ai nevoie de o acreditare pe care o obții trecând printr-o unitate de învățământ. Durează doi ani, iar federația nu are această acreditare. Sunt niște probleme la nivel de minister”, a mai spus Bourceanu.

Ce ar vrea să „fure” de la Laurențiu Reghecampf

Laurențiu Reghecampf îi este naș lui Alex Bourceanu, însă fostul mijlocaș de la FCSB spune că nu a primit nicio propunere de la Universitatea Craiova:

Nu m-a sunat nașul de la Craiova. Are un staff, are încredere în staff-ul lui. Am o relație foarte bună cu Laurențiu Reghecampf”, a spus mai spus Bourceanu.

De asemenea, Bourceanu a dezvăluit și care ar fi principalele calități de antrenor pe care ar dori să le împrumute de la Reghe:

Aș lua câteva chestii de la Reghecampf. Dar sigur, sunt extrem de greu de luat. Cum gestionează relațiile din vestiar, cum gestionează relațiile cu staff-ul, cu patronii. E foarte greu…”, a încheiat fostul mijlocaș.

Playsport.ro


Stirile.eu