luni 18 octombrie 2:06 PM

Abonare la google news

EXCLUSIV. Marius Alexe își deschide școală de fotbal pe o franciză italiană: “În câțiva ani se va spune «Academia Hagi și Udinese Academy sunt modelele juvenile în România»”+ Verdict dur despre Dinamo


”Știam că asta voi face încă din perioada petrecută pe gazon. Mi-am luat din timp multe notițe, am purtat numeroase discuții cu antrenorii, mai ales din postura mea de căpitan pe la echipele pe unde am evoluat. E ceea ce mă atrage”. Marius Alexe lasă în urmă cariera de fotbalist și, la 31 de ani, măcinat de accidentări, pornește pe calea băncii tehnice.


Iar prima țintă e școlirea la Coverciano: ”Există o serie de facilități și priorități dacă ai fost jucător în Serie A și e clar că acolo voi merge să mă pregătesc pentru această meserie”. Fostul dinamovist a prins un singur sezon la Sassuolo, 2013-2014, iar o accidentare stupidă suferită la un antrenament i-a stopat prematur aventura italiană.

”Sunt un fanatic al organizării, factor pe care voi pune mare preț ca antrenor. Provenind dintr-un atacant, voi prefera faza ofensivă, dar știu că trebuie să fiu echilibrat și să țin cont în primul rând de jucătorii pe care-i voi avea la dispoziție”

”Grupe de la 5 la 15 ani și ridicarea unei baze proprii”

Înainte însă să apese pedala de accelerație pentru viitoarea lui carieră, Alexe îmbracă haina managerului. Și a omului de afaceri. Împreună cu doi prieteni, a preluat din peninsulă, de la clubul friulian, franciza ”Udinese Academy”, care pornește cu planuri spectaculoase. ”Ne vor pune tot la dispoziție, de la metodologie, structura antrenamentelor și nutriție până la asistență permanentă din partea directorului Academiei și posibilitatea de participa la stagii cu antrenorii pe care-i vom angaja la București”, spune Marius.

Momentan, cartierul general va fi în complexul de la ”Arena Națională”, unde vor fi închiriate terenuri, dar obiectivul numărul unu e găsirea unui spațiu amplu undeva la marginea Capitalei pentru construcția propriei baze.

”Intenționăm să facem grupe de la 5 la 15 ani, plus echipă de seniori, care e deja înscrisă în campionatul municipal. Asta pentru că sunt copii care explodează mai târziu și vrem să avem continuitate. E clar că Udinese se va bucura de prioritate în ce privește cei mai buni jucători. Cu prima formație o vom lua pas cu pas, să vedem până unde vom putea urca. Deocamdată, targetul ar fi liga a treia”, punctează Alexe.

”N-am făcut un calcul exact legat de costuri. Momentan, cumpărăm absolut tot ce e nevoie pentru Academie în materie de echipament sau produse pentru antrenamente. Investiția majoră va fi când vom găsi terenul pentru dezvoltarea sediului propriu. Suntem deja în niște discuții”

”Antrenori tineri, salarii bune, bonusuri de performanță”

Alexe va conduce personal, de pe margine, echipa cea mare a Academiei, pentru că ”doresc să nu ard etapele, să cresc treptat, să înțeleg nevoile și situațiile la toate nivelurile, astfel încât, peste patru-cinci ani, să pot face un pas înainte firesc în carieră. În rest, aducem antrenori tineri, motivați, cu experiență în fotbal. Vor exista cel puțin șapte tehnicieni, iar salarizarea va fi una bună, cu bonusuri în funcție de performanțe. Îmi propun să mergem toți pe aceeași filozofie, metodică, să existe o uniformitate la toate grupele. Să funcționeze o logică a dezvoltării jucătorilor. Din discuțiile cu cei de la Udinese am reținut, printre altele, o idee foarte interesantă, anume că important e să cauți greșelile copiilor, să știi astfel exact unde trebuie să intervii pentru a cizela”.

Cum se va descurca în fața situațiilor de intervenții ale părinților peste antrenori, la meciuri sau în culise? ”Vom fi atenți la selecție inclusiv la aceste detalii legate de educație, de familie, să explicăm mamei și tatălui că trebuie să aibă încredere sută la sută în ce vom face în Academie, să renunțe la tentative de presiune asupra antrenorilor. Până la urmă, ăsta e un mod de a aduce deservicii copilului, lucru de care-și dau seama mai târziu. E o problemă, în general, inclusiv cu acest val informațional, pentru că, acasă, părinții sunt tentați să-i asalteze pe cei mici cu tot felul de detalii, sfaturi, care vin peste indicațiile antrenorului, iar pe băiat îl bulversezi total”.

”Mi se pare un discurs fals acesta că nu mai avem talente. Important e să cauți, să ai răbdare, să muncești serios și aplicat, să respecți reguli, să fii foarte riguros la selecții și dezvoltare. Mi-aș dori să umblăm un pic și la mentalitate în sensul în care copilul să se focuseze de la 10-11 ani spre o carieră de fotbalist, nu să vină doar cu gândul de a face mișcare, cum insuflă mulți părinți”

”Copiii nu știu să dea o pasă corectă”

“E șocant să vezi copii sau seniori care, în fotbalul românesc, nu știu, pur și simplu, să paseze, ceea ce ține de abecedarul meseriei. Iar pe la antrenamentele puștilor se lucrează intens pe dribling, pe tot felul de povești tactice, fără să existe, de fapt, baza”, se mai confesează Alexe. ”Aici vom lucra foarte mult, fiindcă de la acuratețea și știința pasei pleacă aproape totul. Uitați-vă cum își macină Guardiola adversarii și veți înțelege importanța acestui procedeu!”, completează Marius.

Pe radar există și o colaborare cu o școală, pentru că ”vrem ca toți copiii să se dezvolte inclusiv pe această latură educativă. Nu place nimănui când vede un jucător care nu știe să se exprime la un interviu, iar asta înseamnă că, undeva în creșterea lui, s-a produs o fisură”.

”Mi-aduc aminte că, pe la 10 ani, colegii mei mergeau după antrenamente să se plimbe, să se distreze. Eu plecam să mă odihnesc. De atunci mi-am pus în cap să ajung fotbalist, iar asta înseamnă să respecți niște reguli încă de la vârstele mici”

CV-ul directorului Academiei: școala lui Hagi, Ajax, Parma, Nantes, naționalele României

La ”Udinese Academy”, taxele lunare vor varia între 300 și 500 de lei, iar directorul tehnic va fi Ianis Guda, omul care l-a descoperit și a lucrat cu Alexe în perioada junioratului. Are în spate un an și jumătate la Academia lui Hagi, patru ani în centrul de la Dinamo, stagii la Ajax, Parma, Rennes, Nantes și Kaiserslautern, precum și experiența de la loturile naționale juvenile, unde a condus generația lui Keșeru (1986) și a trupei Alexe, Daminuță, L. Filip sau Râpă (1990).

”Mi-am început cariera la Hagi, unde am plecat tot de la zero și am adus de la început copii foarte buni. Am pornit tot cu două-trei terenuri închiriate și vedeți unde a ajuns acum Gică. Ne-am ajutat și ne-am susținut reciproc în acei ani. E dovada că, acolo unde există organizare, pasiune și metodică, se pot crea lucruri extraordinare. Asta ne propunem și la «Udinese Academy»”, subliniază Guda.

”La un copil îți dai seama după cum merge și cum aleargă dacă poți să-l duci spre performanță. De când l-am văzut pe Marius la zece ani, longilin, ambițios, calități native, mi-am dat seama că are stofă. Și nu m-am înșelat, din moment ce a ajuns până în echipa națională”

”Dacă aș detalia subiectul Dinamo, ar trebui să atac anumite persoane”

Alexe preia din mers comparația cu ”Regele”: ”Vreau să dau ceva înapoi fotbalului, iar peste câțiva ani să se spună «Academia Hagi și Udinese Academy sunt modelele juvenile în România». Știu la ce mă înham, ce responsabilitate îmi asum, dar am pornit pe un drum la care visez de o bună bucată de vreme”.

Nu evită nici subiectul Dinamo, chiar dacă în prezent e focusat pe proiectul cu italienii: ”Era clar de cinci-șase ani că lucrurile vor ajunge în acest punct critic. Nu exista o bună organizare în plan sportiv, economic. A dispărut spiritul clubului. S-au pierdut prea ușor și prea mulți jucători. Ar trebui să atac anumite persoane dacă detaliez, dar nu-mi doresc asta”, declară Alexe.

El e convins că ”soluția cea mai bună ar fi fost falimentul și să se ia de la început, cum a făcut Rapidul, de exemplu. S-au pierdut niște ani. Mă doare sufletul când văd situația de la Dinamo și regret enorm că n-am reușit să iau și un titlu în tricoul alb-roșu, ci doar Cupe. Mulți nu m-au înțeles în trecut de ce am refuzat o ofertă tentantă de la Steaua. E vorba despre pasiunea și atașamentul pentru Dinamo, unde un meci cu Steaua însemna încă din perioada junioratului o provocare imensă. Mi-am creat singur o rivalitate specială. Vă dați seama cum am trăit primul derby la seniori, mai ales că am și înscris în acel joc! Cea mai mare bucurie e însă că, într-o perioadă destul de scurtă, am lăsat, totuși, ceva în urma mea acolo, drept dovadă că, și dacă port mască, fanii mă recunosc, mă opresc și mă felicită pentru ce am făcut la Dinamo”.

”Nu există week-end în care să nu urmăresc și câte zece partide. Îmi fac timp. Și dacă ies la o cafea cu prietenii, televizoarele stau tot pe meciuri. Îmi place să fiu conectat permanent la ce se întâmplă. Prin Italia era la fel. Peste tot, lumea consumă fotbal, în restaurante, baruri, pizzerii. Ține de mentalitatea lor. De-asta mă regăsesc în fotbalul italian”

7 partide a adunat Marius Alexe în tricoul primei reprezentative, în perioada 2011-2013

Playsport.ro