joi 11 noiembrie 11:07 PM

Abonare la google news

Europarlamentari din 15 state cer sprijin european pentru copiii orfani din cauza COVID


  • 27 de europarlamentari au cerut declanşarea unui mecanism de sprijin al UE pentru copiii care şi-au pierdut unul sau ambii părinţi din cauza Covid.
  • Europarlamentarii fac parte din toate grupurile politice şi reprezintă 15 state membre.

Cei 27 de europarlamentari fac parte din toate grupurile politice şi reprezintă 15 state membre: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania.


Aceştia au solicitat preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarului pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, un mecanism specific de ajutor şi asistenţă dedicat copiiilor din Uniunea Europeană care au pierdut unul sau ambii părinţi din cauza Covid-19.

„Copiii afectaţi ar trebui să primească sprijin economic, psihologic şi administrativ prin acest nou mecanism în toată Uniunea Europeană, pentru ca minorii să nu sufere alte lipsuri pe lângă pierderea părinţilor. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că aceşti copii au bunuri de bază, au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi orice alt tip de ajutor de care ar putea avea nevoie în situaţia lor”, spune eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, iniţiatorul propunerii.

Până în prezent, aproape 800.000 de cetăţeni europeni şi-au pierdut viaţa în urma infectării cu noul coronavirus.

Vlad Gheorghe a subliniat că acei copii care rămân fără părinţi sau tutori legali (bunici, alte rude) se află într-o poziţie extrem de vulnerabilă accentuată de pandemie.

Numeroşi cercetători au avertizat deja cu privire la riscul crescut considerabil de sărăcie şi excluziune socială, abuz, abandon şcolar, precum şi asupra impactului pe care pandemia îl are în planul sănătăţii fizice şi mentale a copiilor din întreaga lume. Iar Uniunea Europeană nu face excepţie: aproape un sfert din copiii europeni (22,2%) erau expuşi riscului de sărăcie încă înainte de 2020. În România, aproape 1.400.000 de copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar jumătate dintre aceştia trăiesc deja în sărăcie extremă, se arată într-un comunicat al USR.

Urmăriți Aleph News pe Facebook, Twitter, Youtube și Instagram!
Alephnews.ro