Abonare la google news

Eurodeputatul Cristian Bușoi: “UE va mobiliza 4 miliarde de euro pentru lupta împotriva cancerului. România va trebui să mobilizeze o bună parte din cel puțin 5 miliarde de euro ”

Prin intermediul Planulului european “EU Beating Cancer”, se dorește ca rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer să ajungă până la 75% în 2030, comparativ cu 47% în prezent, fiind necesar a fi alocați 4 miliarde de euro.

Scopul misiunii noastre este să creștem rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer până la 75% în 2030

“Ca președinte al Intergrupului de Luptă Împotriva Cancerului din Parlamentul European, misiunea anti-cancer este pentru mine un scop asumat. Planul european “EU Beating Cancer” va utiliza toate instrumentele de finanțare disponibile, mai exact un total de 4 miliarde euro, care vor fi alocate acțiunilor de combatere a cancerului. Scopul misiunii noastre este să creștem rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer până la 75% în 2030, comparativ cu 47% în prezent, acordând mai multă atenție prevenirii, tratamentului, îngrijirii bolnavilor și a supraviețuitorilor cu cancer”.

Eurodeputatul român explică că 1,23 miliarde de euro vor proveni de la programul EU4Health, pentru care este responsabil, reușind să obțină sprijinul grupurilor politice pentru ca lupta împotriva cancerului să devină prioritară.

Sunt mândru că am reușit să impun lupta împotriva cancerului ca prioritate absolută a Programului EU4Health

“O bună parte din acești bani, 1,25 miliarde euro, vin din EU4Health, Programul de Sănătate al Uniunii pentru care am fost responsabil și care a fost aprobat recent cu o majoritate clară în Parlamentul European. Împreună cu colegii mei din Grupul PPE și având sprijinul eurodeputaților din toate familiile politice din Parlament, sunt mândru că am reușit să impun lupta împotriva cancerului ca prioritate absolută a acestui Program”.

 

Citeste si:  Aeroportul din Iași ar putea fi modernizat și extins. Valoarea proiectului este de 75 de milioane de euro

O altă propunere a eurodeputatului este ca Programul Horizone Europe să aloce 2 miliarde de euro, lupta împotriva cancerului fiind în prezent în topul priorităților  respectivului program.

 

“Cancerul este și în topul priorităților Programului de Cercetare și Inovare al UE, Horizon Europe. Acesta ar putea furniza 2 miliarde de euro pentru a sprijini misiunea împotriva bolii, pe care am propus-o că responsabil al Comisiei de sănătate pentru programul Orizont Europa”.

 

O altă sursă de finanțare ar putea veni de la  Erasmus +, Institutul European pentru Tehnologie și Marie Skłodowska-Curie care ar putea furniza până la 500 de milioane euro pentru proiecte în domeniul educației, formării și cercetării în domeniul cancerului, afirmă europarlamentarul.

Citeste si:  Un bărbat a fugit din spital de frica îmbolnăvirii și a fost condamnat la închisoare: este prima sentință din România pentru zădărnicirea combaterii bolilor

“În același timp Erasmus +, Institutul European pentru Tehnologie și Marie Skłodowska-Curie ar putea furniza până la 500 de milioane euro, în total, pentru proiecte în domeniul educației, formării și cercetării în domeniul cancerului.

În paralel, Programul Europa digitală va pune la dispoziția statelor membre 250 milioane euro pentru proiectele legate de cancer”.

În ceea ce privește fondurile alocate Romaneiei, cel puțîn 5 miliarde de euro, puși la dispoziție pentru Sănătate  (prin POS și PNRR) ar trebui mobilizați in acest scop.

Va trebui să mobilizăm și o bună parte din cele cel puțin 5 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție

“Pentru lupta împotriva cancerului va trebui să mobilizăm și o bună parte din cele cel puțin 5 miliarde de euro pe care România le are la dispoziție pentru Sănătate (prin POS și PNRR), din cele 80 de miliarde de euro care îi sunt rezervate țării noastre pentru următorii ani.

Cristian Busoi transmite că implicarea la nivel european este necesară în această perioada pentru a contribui la conturarea unui  Plan Național pentru Combaterea Cancerului.

Citeste si:  Corneliu Negru a obținut Marele Premiu „CÂȘTIGĂ ROMÂNIA!", un autoturism: ”Cultura te face mult mai puternic decât crezi!”

“Este important acum să ne mobilizăm pe 2 direcții: să fim activi în dezbaterile europene și să ținem cont de toate ideile și direcțiile bune la nivel european, care pot contribui la conturarea unui Plan Național pentru Combaterea Cancerului pragmatic și eficient și să atragem cât mai mulți bani europeni din bugetul centralizat pentru EU beating cancer plan (4 miliarde de euro), acolo unde vom fi în competiție cu alte țări și alte proiecte.

Scopul proiectului “Împreună Învingem Cancerul”, lansat astăzi, este să ofere sprijin autorităților române pentru elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului, astfel încât toți pacienții să aibă acces rapid și egal la diagnostic, tratament și monitorizare de cea mai bună calitate”, concluzionează euurodeputatul.

COMUNICAT DE PRESĂ

Cristian Bușoi: UE va mobiliza 4 miliarde de euro pentru lupta împotriva cancerului. România mai…

Posted by Cristian Bușoi on Thursday, March 11, 2021

 

Citeste articolul pe Gandul

 49 total views