Abonare la google news

Erdogan anunţă că Turcia a neutralizat un oficial de rang înalt al PKK, într-o tabără de refugiaţi din Irak

Erdogan a avertizat săptămâna trecută că Turcia va viza tabăra Makhmour, care adăposteşte mii de kurzi turci, iar oficialii irakieni au declarat sâmbătă că Turcia a efectuat acolo un atac aerian, care a ucis trei persoane.

Erdogan a spus că Selman Bozkir, despre care a spus că este un înalt oficial al PKK şi şef al taberei Makhmour, a fost ”neutralizat” – un termen pe care autorităţile turce îl folosesc pentru ţintele care au fost ucise sau rănite.

Ankara nu va permite PKK, care a purtat o insurgenţă de zeci de ani în sud-estul Turciei, să folosească Makhmour „ca incubator pentru terorism”, a spus Erdogan într-un Tweet.

 

Un oficial irakian de securitate a declarat că oficialii PKK din tabără au împiedicat poliţia să intre în lagăr după atacul aerian şi au refuzat să ofere informaţii despre victime.

 

Turcia şi-a extins conflictul vechi de zeci de ani cu militanţii kurzi adânc în nordul Irakului, stabilind baze militare şi desfăşurând drone militare armate împotriva luptătorilor din fortăreţele lor montane.

Majoritatea operaţiunilor s-au concentrat pe un teritoriu de până la 30 km (20 mile) de la frontieră. Dar Makhmour se află mai departe în interiorul Irakului, iar atacul de sâmbătă împotriva taberei a determinat declanşarea unui protest în provincia kurdă irakiană Sulaimaniya.

 

 Ambasadorul SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield, a vizitat Ankara săptămâna trecută şi a declarat că a spus oficialilor că „orice atac care vizează civili în lagărul de refugiaţi Makhmour ar fi o încălcare a dreptului internaţional şi umanitar”.

 

Tabăra a fost înfiinţată în anii 1990, când mii de kurzi din Turcia au trecut graniţa într-o mişcare pe care Ankara spune că a fost provocată în mod deliberat de PKK, care este desemnată o organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană. Începând cu 1984, a luptat împotriva unei insurgenţe împotriva statului în sud-estul Turciei kurde. Peste 40.000 de oameni au fost ucişi în conflict.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul