Abonare la google news

Efectele vaccinării se simt la Cluj: Rata de infectare cu Sars-Cov-2 a scăzut în timp record, odată cu creșterea persoanelor imunizate. Medic epidemiolog: „Am încredere că la finalul lunii mai ajungem la un procent de 50% din populația din județ vaccinată”

În urmă cu trei săptămâni, în Cluj-Napoca se discuta despre măsuri restrictive drastice, inclusiv despre carantină, în condițiile în care incidența trecuse bine de 8 cazuri la mia de locuitori. Autoritățile și-au păstrat, însă, calmul și au decis să aplice doar anumite măsuri, precum închiderea magazinelor la ora 18:00 sau interdicții de circulație după anumite ore.

„Să avem răbdare, căci efectele vaccinului se vor vedea”, anunța prefectul Szilard Tasnadi, care conduce comitetul județean pentru situații de urgență. Spitalele clujene care tratează cazuri de Covid-19 erau supraaglomerate și fără locuri pe secțiile de terapie intensivă. Din această cauză mulți pacienți au fost transferați în alte județe. În anumite situații, medicii urgentiști se apucau să intubeze pacienți în stare critică direct în Urgențe sau pe ambulanță.

După trei săptămâni, Clujul pare că revine încet la o oarecare normalitate, după ce peste 261.000 de persoane din județ au făcut cel puțin o doză de vaccin anti-Covid. Pe lângă aceștia sunt încă aproximativ 60.000 de clujeni care au trecut deja prin boală și au dobândit imunitate, iar alte câteva mii s-au vaccinat în alte județe.

Citeste si:  Premierul Florin Vasile Cîţu: „Nu vom ajunge în lockdown. Numărul persoanelor vaccinate zilnic va creşte la 80.000”

Concret, cifrele arată astfel pe 30 aprilie, în privința vaccinului:

 • 261. 389 de clujeni sunt vaccinați cu cel puțin o doză din vaccinurilor Pfizer, Moderna și Astra Zeneca, doar în județ.
 • Potrivit direcției de sănătate publică Cluj, în acest moment aproximativ 22% din populație a primit ambele doze.

G4media a cerut datele defalcate de la DSP.

Din 27 decembrie, de când a început campania națională de vaccinare:

 • Persoane vaccinate cu Astra Zeneca cu o doză: peste 35.000
 • Cu două doze: Peste 8200
 • Persoane vaccinate cu o singură doză de Pfizer: 116.000
 • Cu două doze:75.000
 • Moderna: Peste 11.000 cu o doză
 • Peste 4000 cu două doze
 • Peste 32 % din populația din Cluj-Napoca a primit o doză de vaccin
 • Peste 40% din populația județului a primit o doză de vaccin
 • Aproximativ 22% din oamenii care locuiesc în județ au primit ambele doze de vaccin.
Citeste si:  Vaccinarea anti-COVID a profesorilor ar începe la sfârşitul lui ianuarie

„Sper să ajungem la finalul lunii mai la un procent de 50 la sută persoane vaccinate cel puțin cu o singură doză. Am avut aproape 6000 de vaccinuri pe zi acum. Și dacă scădem la 4000, să spunem, tot sunt 120.000 de persoane care se vaccinează într-o lună. Eu sper să ajungem la acest procent de peste 50% până la finalul lunii mai. Se mai pot deschid și alte centre, se va discuta să se deschidă la liber și fără programare, așa cum se vaccinează din mașină. E un recul la Astra Zeneca și îmi pare rău. Dar cel mai bun exemplu e Marea Britanie care a imunizat in masă cu Astra Zeneca și a scăzut enorm, e pe drumul cel bun. Ei sunt foarte atenți, asta trebuie să știe toată lumea. Nu vaccina nimeni, dacă nu era sigur vaccinul”, a declarat directorul DSP Cluj, medicul epidemiolog Mihai Moisescu.

Citeste si:  O îngrijitoare norvegiană a murit din cauza unei hemoragii cerebrale după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca, al doilea caz în câteva zile/ Oficial, nu s-a stabilit o legătură cu vaccinarea

În  Cluj-Napoca rata de infectare a scăzut într-un timp record. În doar 3 săptămâni, de la peste 8 cazuri la mie, a ajuns la sub 3, iar trendul este unul descendent.

„Nu mai e atât de ridicată presiunea nici pe spitale și asta este foarte important. Suntem în scădere, sper să se mențină ritmul. Vaccinarea își arată efectul”, a adăugat Moisescu pentru G4Media.ro.

Peste 5000 de vaccinări se fac în medie la Cluj în fiecare zi.

Recent, aici s-a deschis un centru de vaccinare de tipul drive-through, unde te poți vaccina din mașină, fără programare, doar cu buletinul. Din 4 mai, clujenii vor avea acces non-stop timp de o săptămână, la imunizare la Spitalul Militar, unde vor putea merge oricând, doar cu un act de identitate. Serul administrat este Pfizer.


Citeste articolul pe G4Media