Abonare la google news

După urși, o altă specie de animale provoacă pagube în gospodării. Autoritățile locale îi cer ajutorul ministrului Mediului

După urși, o altă specie de animale a început să provoace daune în gospodăriile românilor, iar autoritățile locale i-au solicitat ajutorul ministrului Mediului, Tanczos Barna.

Este vorba despre șacali, care au început să atace gospodării în Delta Dunării, iar primarii îi cer ministrului să permită vânarea acestei specii, informează Consiliul Județean Tulcea prin intermediul unui comunicat citat de G4Media.

„O parte din comunitățile locale din județul Tulcea, în special cele din Delta Dunării, se confruntă cu o situație îngrijorătoare creată de înmulțirea atacurilor șacalilor asupra gospodăriilor. Astfel, Consiliul Județean Tulcea a luat act de sesizările transmise de reprezentanții comunităților locale și a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor apelul transmis de o parte din primarii din județul Tulcea, cu precădere din Delta Dunării, pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore și chiar poate amenința viața locuitorilor”, se arată în comunicat.

Ce propun autoritățile locale

În cadrul scrisorii adresate ministrului Mediului, primarii din localitățile în care s-au semnalat asemenea probleme propun, pe lângă vânarea șacalilor, o serie de alte măsuri pentru rezolvarea acestei situații.

Acestea sunt:

  • atribuirea de urgență a activității de extracție unor asociații/organizații/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experiență/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii;
  • elaborarea, în regim de urgență, a unui studiu de evaluare a populației de șacali și a evoluției acesteia;
  • elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a șacalilor, având în vedere că vânătoarea de șacal nu se poate realiza după aceleași metode ca la orice altă specie;
  • aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore și pot amenința viața locuitorilor din Delta Dunării.

„Înmulțirea necontrolată a șacalilor și atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranța comunităților locale, cu impact direct asupra activităților economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanților comunităților locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin și pentru desfășurarea tuturor activităților din zonă în condiții de normalitate și de siguranță. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervație a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

Citeste articolul pe Gandul