vineri 8 octombrie 3:06 PM

Abonare la google news

Doliu în Biserica Ortodoxă Română! Episcopul Vasile Someșeanu a murit


Doliu în Biserica Ortodoxă Română! Episcopul Vasile Someșeanu, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a murit la vârsta de 72 de ani. Părintele era internat la ATI, în comă, de mai multe zile.


Slujba Prohodului se va oficia luni, 11 octombrie 2021, de către un sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

”Preasfințitul Părinte Vasile a trecut la cele veșnice.L-a avut ocrotitor spiritual pe Sfântul Vasile cel Mare. În ultimele zile era internat la ATI în comă. A fost cel mai iubit ierarh ortodox din eparhia Clujului. Dumnezeu să-l odihnească!”, au transmis reprezentanții Mitropoliei Clujului.

Preasfinţitul Părinte Vasile s-a născut în data de 30 decembrie 1948, în Cluj-Napoca în satul Mănăştur (azi cartierul clujean cu acelaşi nume – Mănăştur). În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu (1972-1976), unde în 1976 a obţinut şi licenţă în Teologie.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, jud. Cluj, de către Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Justinian Chira Maramureşanul. La scurtă vreme a fost detaşat (la 1 ianuarie 1977) ca preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul Grigorescu.

În august 1977 a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul clujean Mănăştur. Pentru activitatea misionar-pastorală deosebită Arhiepiscopul Teofil Herineanu i-a acordat distincţia bisericească de „iconom” (în anul 1987).

A fost duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox

În anul universitar 1990-1991 a fost şi duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Cluj-Napoca (azi Facultatea de Teologie Ortodoxă). La 25 martie 1995 (de Bună Vestire) a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia. Ca monah a îndeplinit ascultarea de stareţ la Mănăstirea Nicula, din octombrie 1991 până în februarie 1994, când Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit apoi şi în rangul de arhimandrit.

În urma propunerii Mitropolitului Bartolomeu, din vara anului 1998 a fost numit Episcop-vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit întru arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula, potrivit zcj.ro.

Ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Clujului a desfășurat o bogată activitate social-misionară. Printre cele mai importante proiecte alea Preasfinției Sale se numără Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009.

Cancan.ro