10 februarie 11:45 AM

Abonare la google news

Doi istorici ai Holocaustului condamnați pentru defăimare în Polonia

Curtea a decis că Barbara Engelking și Jan Grabowski, autorii lucrării în două volume “Noapte fără sfârșit. Soarta evreilor din anumite județe ale Poloniei ocupate”, trebuie să-și ceară scuze pentru că au scris că Edward Malinowski a predat evrei nazistilor germani.

Decizia instanței nu trebuie să aibă un efect descurajator asupra cercetării academice. În opinia instanței, suma cerută de 100.000 de zloti (22.000 Euro) ar constitui un astfel de factor „, a motivat judecătoarea Ewa Jonczyk respingerea cererii de acordare a daunelor.

Istorici polonezi și organizații evreiești, cum ar fi Memorialul Holocaustului Yad Vashem, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că procesul ar putea submina libertatea de cercetare, iar Congresul Mondial Evreiesc s-a declarat “consternat” de hotărâre.

“Nu există nicio îndoială că este un fel de efort de a crea un efect de îngheț, pentru a arăta cadrelor universitare că există probleme pe care nu merită să ne concentrăm”, a spus Engelking după decizie, împotriva căreia atât ea cât și Grabowski intenționează să facă apel.

Reclamanta în acest caz era nepoata lui Malinowski, în vârstă de 81 de ani, Filomena Leszczynska, iar procesul a fost finanțat de Liga Poloneză Împotriva Defăimării, care se opune afirmațiilor de implicare a polonezilor în uciderea evreilor în timpul Holocaustului.

Avocatul lui Leszczynska, Monika Brzozowska-Pasieka, a susținut că Engelking și Grabowski nu au reușit să urmeze metodologia de cercetare corectă la scrierea cărții, o acuzație pe care Grabowski a negat-o.

Controversă politică

Aproape toți cei 3,2 milioane de evrei ai Poloniei au murit în mai mult de cinci ani de ocupație nazistă, reprezentând peste jumătate dintre evreii care au fost uciși în Holocaust. Alte trei milioane de cetățeni ne-evrei au murit, de asemenea, sub ocupația nazistă a Poloniei între 1939 și 1945.

Unele cercetări sugerează că, în timp ce mii de polonezi și-au riscat viața pentru a-i ajuta pe evrei, mii de alții au participat, în același timp, la Holocaust. Mulți polonezi nu acceptă astfel de descoperiri.

În 2018, reacția internațională a obligat partidul aflat la putere, Lege și Drepate (PiS), să renunțe la o lege care ar fi incriminat orice sugestie că Polonia ar avea vreo responsabilitate pentru atrocitățile naziste.

După mai bine de șapte decenii, această controversă rămâne o problemă politică în Polonia, unde naționaliștii aflați la guvernare spun că studiile care arată complicitatea unor polonezi la uciderea evreilor de către Germania nazistă reprezintă o încercare de a dezonora o țară care a suferit imens în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: RFI