marți 26 octombrie 9:26 PM

Abonare la google news

Doi consilieri locali din București și un afacerist, arestați pentru trafic de influenţă și mită. Ei ar fi vrut să corupă un primar


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au reținut luni doi consilieri locali și un om de afaceri pe care îi acuză de trafic de influenţă, instigare la trafic de influenţă, luare și dare de mită. Cei trei ar fi încercat să intervină la primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, pentru a obține autorizația de amplasare a unor panouri publicitare pe termen lung, dar și locuri de muncă, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Magistrații au emis marți mandate de arestare pe numele celor trei.


Cei trei reținuți sunt M.M.C., consilier municipal în cadrul Consiliului General al Capitalei, Ș.C.C., consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 2, și R.C., om de afaceri, potrivit comunicatului.

Cei doi consilieri, care provin de la același partid, i-ar fi cerut primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu, să avizeze amplasarea de panouri publicitare ale firmei afaceristului R.C., promițând în schimb că-l vor susține pe primar cu voturi de-a lungul mandatului. În plus, ei i-ar fi cerut primarului și locuri de muncă pentru unul dintre ei și pentru un al treilea consilier local, de la același partid.

Suplimentar, omul de afaceri i-ar fi promis primarului afișaj electoral pe panourile aprobate în timpul viitoarei campanii electorale din 2024, mai arată procurorii.

Din cercetările făcute, procurorii arată că:

– la 06.07.2021 M.M.C., consilier general în cadrul CGMB, la instigarea şi cu ajutorul consilierului local Ş.C.C., dar şi cu complicitatea inculpatului R.C., a pretins de la Primarul Sectorului 2 ca acesta să fie de acord cu emiterea actelor administrative necesare unei societăţi controlate de inculpatul R.C. pentru amplasarea a 50-100 de panouri publicitare închiriabile pe domeniu public al Sectorului 2 promiţând că, prin influenţa pe care o are asupra consilierilor locali Ş.C.C. şi I.F.I. din partea aceleiaşi formaţiuni politice, îi va determina să-şi exercite dreptul de vot într-un mod favorabil Primarului pe durata actualului mandat. Totodată, la data de 08.09.2021 inculpatul M.M.C. a pretins suplimentar de la aceeaşi persoană, în schimbul folosirii aceleiaşi influenţe asupra consilierului I.F.I. şi pentru ca acesta să voteze în acelaşi mod, ca Primarul sectorului 2 să-i găsească consilierul menţionat un loc de muncă.

– la data de 05.08.2021 şi în contextul intermedierii ofertei de traficare a influenţei lui M.M.C. faţă de Primarul Sectorului 2, inculpatul Ş.C.C. care, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local Sector 2, era unul dintre cei care urma să voteze în modul promis, a pretins în numele său şi în interes personal de la Primarul sectorului 2 ca acesta să-i găsească inculpatului M.M.C. un loc de muncă. Aceasta a fost o cerinţă proprie şi suplimentară celei referitoare la exercitarea favorabilă a atribuţiilor de Primar raportat la panouri.

– la data de 18.08.2021, în contextul detalierii modului concret în care dorea, alături de inculpaţii M.M.C. şi Ş.C.C., ca Primarul Sectorului 2 să-şi exercite favorabil atribuţiile de serviciu raportat la emiterea actelor administrative necesare amplasării panourilor (anume să fie valabile mai mult de 5 ani), inculpatul R.C. i-a promis primarului sprijin cu ocazia alegerilor locale ce vor avea loc în anul 2024, prin acordarea unor condiţii avantajoase de folosire a acelor panouri pentru expunere publică în campania electorală, în schimbul emiterii acelor acte administrative necesare pentru amplasarea aceloraşi panouri, potrivit comunicatului.

Marți, procurorii au înaintat Tribunalului Bucureşti cererea de arestare a celor trei inculpaţi pe o durată de 30 de zile.

Coroborând listele de consilieri locali cu inițialele inculpaților precum și cu informația că provin de la același partid politic, oferite în comunicatul Parchetului, reiese că este vorba despre consilierii PMP Marian – Cătălin Militaru (Consiliul General al Capitalei), Cătălin Constantin Șerpescu și Florina Isabela Iordache (Consiliul Local Sector 2).

„Cercetările au fost efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov cu sprijinul tehnic al Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Operaţii. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai precizează în comunicatul Parchetului.

Cei trei inculpați au fost arestați

Tribunalul Bucureşti a emis, marţi, mandate de arestare preventivă de 30 de zile pentru omul de afaceri Corin Romanescu şi pentru doi consilieri locali PMP, acuzaţi de dare şi luare de mită şi trafic de influenţă într-un dosar legat de amplasarea de panouri publicitare în Sectorul 2 al Capitalei.

Este vorba de Marian Cătălin Militaru – consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti din partea PMP ,şi Cătălin Constantin Şerpescu – consilier local PMP în Sectorul 2, precum şi de omul de afaceri Corin Romanescu, care deţine restaurantul „The President” din zona Lacul Tei, potrivit Agerpres.

Editor : B.P.


Digi24.ro