duminică 17 octombrie 7:06 PM

Abonare la google news

DOCUMENT Cum vrea PNL să amâne facturile la energie și să plafoneze prețurile. Propunerea legislativă a liberalilor

PNL va depune luni în Parlament o serie de propuneri legislative pentru a ușura povara clienților în plină criză a facturilor la energie electrică și gaze naturale. Propunerea legislativă cuprinde măsuri pentru amânarea plății facturilor, compensarea acestora și plafonarea prețurilor.


  • Principalele modificări dorite de PNL:

La compensarea lunară pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică din perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022:

– Principala modificare e că această compensare acordată clienților casnici se aplică pentru persoanele fizice al căror consum total de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh-1500 kwh. În actuala legislație, limita maximă era de 1.000 kwh, ceea ce înseamnă că va crește numărul beneficiarilor


La plafonarea prețurilor:

În perioada aplicării legii, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:
a) Prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu KWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 KWh;
b) Prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/KWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/KWh.

Diferența între prețul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 și plafonul maxim de 250 lei/ MWh, reprezentând prețul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare.

Amânarea plății facturilor:

La cererea scrisă a unui client, furnizorul suspendă pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum 6 luni plata facturilor la energie electrică și gaze naturale. Plata facturilor restante se poate face până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022. Solicitarea de suspendare a plătii se poate face cu privire la plata consumului aferent perioadei 01 noiembrie 2021- 30 aprilie 2022.

De notat că aceste modificări pot intra în vigoare doar dacă sunt votate de Parlament și promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Citește aici proiectul legislativ al PNL

Economedia.ro


URMARESTE-NE PE FACEBOOK !