joi 11 noiembrie 7:24 PM

Abonare la google news

Doctor de la Spitalul Ploiești, după incendiu: ‘Cadrele medicale sunt în stare de şoc’


Cadrele medicale de la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti sunt în stare de şoc în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, într-un salon cu pacienţi COVID, a afirmat şefa Secţiei de Boli Infecţioase Copii, medicul Lucia Ramona Vasile, într-o declaraţie de presă susţinută alături de managerul spitalului, Bogdan Nica.


„Noi, cadrele medicale de acolo din locaţie, suntem în stare de şoc că s-a putut întâmpla la noi aşa ceva, pentru că avem un personal extrem de instruit, dovadă şi modul în care s-a acţionat. Deşi era ora aceea, la ora 4 şi ceva, din spusele colegelor mele care au fost înăuntru, infirmiera şi asistenta au intrat la bolnavul respectiv pentru a încercat repoziţionarea măştii de CPAP. Asistenta a făcut manevrele necesare, după care a plecat să ia un pulsoximetru în ideea să fie monitorizată saturaţia în permanenţă. A rămas lângă pat infirmiera. Nu ştiu prin ce manevră, asta ne-o va spune ea, a izbucnit acea flamă care pe ea a luat-o de la picioare şi imediat s-a aprins combinezonul. Iar când a ieşit, pentru că era aproape de uşă, a ieşit afară şi a strigat foc, infirmiera, cea de-a doua, a venit direct cu extinctorul şi a reuşit să minimalizeze cât se poate”, a declarat Ramona Lucia Vasile.

Ea a arătat că, prin intervenţia personalului, extinderea incendiului a fost a limitată la un singur salon, în care se aflau cei doi pacienţi care au decedat.

„Noi suntem stupefiaţi că s-a putut întâmpla aşa ceva. (…) Suntem după luni de zile de funcţionare la capacitate maximă. Întotdeauna bolnavii au fost îngrijiţi şi oricare dintre dumneavoastră, dacă îmi permiteţi s-o spun, dacă aţi avea pe cineva din familie, cred că prima dată aţi solicita să fie internat la Infecţioase. Ne-am dat silinţa şi totdeauna am răspuns la telefoane, am dat relaţii la aparţinători. (…) Nu cred că trebuie să fim puşi la zid, ne dăm toată silinţa şi am făcut toate eforturile. Managerul ne-a fost întotdeauna aproape. Am făcut acolo un nucleu de oameni şi cred că ar trebui să continue echipa aceea până vom scăpa măcar de acest val şi dacă va mai veni altul”, a spus şefa Secţiei de Boli Infecţioase Copii.

Managerul Bogdan Nica a arătat că patru bolnavi de pe acea secţie au optat să rămână pe locurile libere în celălalt pavilion de la Boli Infecţioase, iar 15 au fost transferaţi, una dintre pacientele fiind la ATI, intubată, ca urmare a evoluţiei bolii.

Niciunul dintre cei 15 nu a suferit de pe urma intoxicaţiei cu fum, a precizat Nica.

În ceea ce priveşte starea infirmierei care a suferit arsuri, iniţial s-a comunicat faptul că ar fi fost afectată pe circa 40% din suprafaţa corporală, însă ulterior evaluării medicilor plasticieni, s-a stabilit că este vorba doar de 10-15% din corp, iar rănile nu sunt profunde, a mai arătat managerul spitalului.

Două persoane în vârstă de 74, respectiv 75 de ani, au decedat în urma unui incendiu izbucnit, joi dimineaţă, într-un salon al al Secţiei de Boli Infecţioase al SJU COVID. De asemenea, o infirmieră a suferit arsuri, ea fiind transportată la Spitalul Floreasca.

Stiripesurse.ro