miercuri 24 noiembrie 10:20 PM

Abonare la google news

Dictatură în Qatar. Doi jurnaliști de investigații au fost arestați


Startul Cupei Mondiale din Qatar este la mai puțin de un an distanță. Totuși, situația din micuțul stat asiatic în ceea ce privește muncitorii pentru acest eveniment global este dificilă. Condițiile de muncă sunt foarte dificile, iar drepturile omului nu sunt respectate.


Aceste lucruri a fost adus în discuție de mai multe publicații, iar, de curând, doi jurnaliști norvegieni au fost arestați pentru 36 de ore în încercarea de a părăsi Qatar. Ei au încercat să obțină detalii de la fața locului referitoare la situația muncitorilor chiar de la aceștia.

Arestați direct la hotel

Este vorba despre Halvor Ekeland și Lokman Ghorbani, angajați ai Norwegian Broadcasting Corporation (NRK), primul jurnalist, iar cel de-al doilea cameraman. Aceștia au fost ridicați de către poliție duminică târziu, în timp ce se pregăteau să plece spre aeroportul din Doha. Poliția i-a reținut în custodie și i-a eliberat marți dimineață, iar, în acest moment, se află înapoi în Europa.

Cu câteva ore înainte, în timpul unei transmisiuni live pentru emisiunea Sportsrevyen, legată de condițiile de muncă ale celor angajați în Qatar, Ekeland a transmis telespectatorilor că există „contraste puternice” și că anumiți muncitori „o duc extrem de greu”.

Am avut întâlniri cu muncitorii, dar au fost mulți care n-au dorit să vorbească cu jurnaliști însoțiți de un cameraman. Când le-am cerut un interviu, se putea vedea frica din ochii lor” a declarat acesta în timpul emisiunii.

Atac la libertatea presei și a discursului liber

Înapoi în Europa, aceștia au declarat că au avut o perioadă dificilă în Qatar.

Directorul canalului, Thor Gjermund Eriksen, a menționat că autoritățile din Qatar nu le-au trimis nicio declarație cu argumente pentru motivul arestării, lucru pe care el îl consideră un atac asupra libertății presei, precum și asupra discursului liber.

Este inacceptabil ca un mijloc media să fie împiedicat să-și practice liber și independent meseria în ceea ce privește unul dintre cele mai mari evenimente sportive. Vom discuta despre modul în care ar trebui să fie gestionat acest eveniment neplăcut cu FIFA” a spus el.

Ekeland și Ghorbani se aflau în Qatar din 14 noiembrie și ar fi trebuit să-l întâlnească pe Abdullah Ibhais, fostul director al comunicațiilor pentru organizarea Cupei Mondiale din 2022, criticat de regimul din țară.

Acesta a fost, însă, arestat cu câteva ore înaintea presupusului interviu. El este în așteptarea rezultatului procesului său. Acesta a fost acuzat de corupție și riscă până la cinci ani de închisoare.

Ce a declarat Guvernul din Qatar vizavi de acest eveniment

Un purtător de cuvânt al Guvernului qatarez a venit cu o declarație în legătură cu arestarea celor doi angajați ai NRK.

O echipă a NRK a fost luată în custodia în orele dimineții de 22 noiembrie pentru că a pătruns pe o proprietate privată și a filmat fără permisie. Autoritățile au arestat echipa respectivă în hotelul lor după ce au răspuns unei plângeri depuse de către deținătorul proprietății respective, unde aceștia au pătruns ilegal. Echipa a fost eliberată fără acuzări pe 23 noiembrie, după ce au completat procedurile legale necesare. Ambasada Norvegiei și NRK au fost ținuți la curent cu situația” a fost declarația acestuia.

Cupa Mondială se va juca în perioada 21 noiembrie-18 decembrie 2022, fiind prima care are loc iarna.

 

 

 

 

Playsport.ro