18 mai 12:29 AM

Abonare la google news

De ce Gaza este neclară pe Google Maps FOTO

„Faptul că nu obţinem imagini din satelit de înaltă rezoluţie în cazul Israelului şi teritoriilor palestiniene ne încurcă”, mărturiseşte pentru BBC Samir, un investigator open-source.

De fapt, o mare parte din Israel şi teritoriile palestiniene apar pe Google Earth cu imagini din satelit de rezoluţie mică, chiar dacă sunt disponibile imagini de calitate superioară, remarcă sursa citată.

Google spune că îşi propune să „actualizeze în mod regulat locurile dens populate”, dar acest lucru nu se întâmplă în Gaza.

Abia de poţi să vezi maşinile în acest oraş controlat de mişcarea islamistă Hamas, spre deosebire de Phenian, capitala Coreei de Nord, una dintre cele mai izolate ţări din lume.

Gaza (stânga) vs. Phenian prezentate pe Google cu imagini din satelit FOTO BBC

„Cea mai recentă imagine de pe Google Earth este din 2016 şi arată ca un coş de gunoi. Am mărit o zonă rurală aleatorie din Siria şi am avut peste 20 de imagini realizate de atunci, cu o rezoluţie foarte mare”, relevă pe Twitter Aric Toler, jurnalist la siste-ul de investigaţii Bellingcat.

Utilizarea imaginilor din satelit a devenit un element vital în urmărirea conflictului israeliano-palestinian. Însă disponibilitatea unor imagini detaliate ar putea compromite securitatea militară, explică BBC.

„Am prefera să fim fotografiaţi întotdeauna la cea mai mică rezoluţie posibilă”, a recunoscut Amnon Harari, şeful programelor spaţiale din cadrul Ministerului israelian al Apărării.

De altfel, până anul trecut, Statele Unite au impus o restricţie pentru companiile americane în ceea ce priveşte calitatea imaginilor din satelit pe care le pot furniza în cazul Israelului şi teritoriilor palestiniene. Această restricţie a fost înscrisă în amendamentul Kyl-Bingaman (KBA, 1997), în sprijinul preocupărilor de securitate legate de Israel. Legea menţiona doar statul evreu, dar a fost aplicată şi teritoriilor palestiniene.

„Motivaţia iniţială a fost ştiinţifică”, declară Michael Fradley, arheolog la Universitatea din Oxford şi unul dintre academicienii care au militat cu succes pentru modificarea legii.

„Am vrut să avem o sursă de date consecventă cu care să lucrăm în proiectul nostru, aşa că aveam nevoie de acces la imagini de rezoluţie înaltă în teritoriile palestiniene”, a adăugat el.

BBC a contactat Google şi Apple pe această temă. Dacă Apple a dat asigurări că lucrează pentru a-şi actualiza hărţile la o rezoluţie mai mare, Google a precizat că imaginile sale provin de la o gamă largă de furnizori şi le îmbunătăţeşte constant.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste articolul pe Adevarul