25 martie 7:01 PM

Abonare la google news

De ce este bicarbonatul de sodiu dăunător pentru albirea hainelor. Greșeala pe care o fac mulți români

Bicarbonatul de sodiu este arma secretă a gospodinelor, dar chiar și așa, o greșeală poate fi făcută cu ușurință de către gospodine. Iată care este adevărul despre albirea rufelor cu bicarbonat de sodiu.

De ce este bicarbonatul de sodiu dăunător pentru albirea hainelor

Este adevărat că bicarbonatul de sodiu are efecte uluitoare când este folosit pentru îndepărtarea petelor dificile de pe haine sau alte țesături. În plus, este și un dezodoriant, dar nu ar trebui ca el să fie folosit în orice condiții. Este adevărat că pe măsură ce sunt purtate hainele. țesăturile albe pot căpăta o tentă gălbuie sau gri. Aici, bicarbonatul nu va fi de folos, iar dacă vrei acel alb imaculat soluția bună este percarbonatul de sodiu – pulbere de peroxid de oxigen – sau apa oxigenată.

Puțini știu este că soluția cea mai optimă pentru albirea rufelor. Este apa oxigenată, care acționează ca un bun dezinfectant pentru haine, prosoape și lenjerii, mai puțin toxică decât clorul. Apa oxigenată poate să fie folosită fără griji, restricții, pentru hainele albe, dar și pentru cele care nu au tendința de a se decolora. În plus, dacă este adăugată în mașina de spălat, aceasta distruge cea mai mare parte a microbilor care persistă pe haine, elimină petele de transpirație, albește și dă „viață” culorilor.

Apa oxigenată, benefică și pentru mașina de spălat

Peroxidul de hidrogen – apa oxigenată – poate să îndepărteze petele de sânge, de polen, de transpirație, de iarbă. Pentru asta, trebuie să torni puțină soluție pe pete și să lași să acționeze aproximativ oră înainte de a le băga la spălat. Pentru lenjerii, prosoape sau șosete albe, acestea trebuie lăsate la înmuiat, circa o oră, într-un lighean cu apă caldă și o cană de apă oxigenată. Iar după ce se pun la mașina de spălat, se utilizează numai un detergent lichid de bună calitate.

Și mașina de spălat beneficiază de acțiunea peroxidului de hidrogen. Astfel, pentru a igieniza mașina, trebuie să pui două căni de apă oxigenată în compartimentul pentru înălbitor și să pornești  aparatul pe cel mai scurt program. Soluția aceasta are capacitatea de a  dezinfecta cuva și de a elimina mirosurile.

Ce este apa oxigenată

Peroxidul de hidrogen este cunoscut sub denumirea comună de apă oxigenată (sau perhidrol). El este un lichid incolor, cu punctul de fierbere 150,2 °C și cu punctul de topire/înghețare -0,432 °C. Formula sa chimică a apei oxigenate este H2O2. peroxidul de oxigen se amestecă cu apa în orice proporție, este solubil în eter și alcool.

Citeste articolul pe PlayTech